Landgoed Gulbergen moet groot stadspark worden voor de hele Brainportregio

26 oktober 2023 om 19:30 • Aangepast 10 november 2023 om 02:04
nl
Landgoed Gulbergen op de grens van Geldrop-Mierlo en Nuenen moet een groot regionaal park worden waar mensen kunnen sporten, recreëren en genieten van de natuur. Dat willen de 21 gemeenten uit de Metropool Regio Eindhoven (MRE). Én het hele project op en rondom de voormalige vuilstort mag onderaan de streep de gemeenten geen cent kosten. "De reacties vanuit de regio zijn zeer positief", zegt Frank van der Meijden, de politieke kartrekker van het project.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De 21 gemeenten in de regio kochten de voormalige afvalberg en de omliggende grond drie jaar geleden voor ruim 17 miljoen euro terug van afvalbedrijf Attero. Het afgelopen jaar mochten betrokkenen meedenken over wat er met het terrein van maar liefst 325 hectare moest gaan gebeuren.

“Het hele project moet budgetneutraal zijn”, benadrukt burgemeester Van der Meijden van Laarbeek nog maar eens. Dat betekent dat al het geld dat erin gestoken wordt, ook terugverdiend moet worden.

Behoefte aan woningen én groen
De verwachting is dat er tot 2040 ongeveer 70.000 banen bijkomen in de regio. Er moeten flink wat huizen en woontorens worden gebouwd, dus is er volgens Van der Meijden ook veel behoefte aan een groot regionaal park. "Je kunt wel veel bouwen, maar de balans moet goed zijn. Er is ook behoefte aan groen."

Maar groen levert in principe niet of nauwelijks geld op. Toch moet het aankoopbedrag van 17 miljoen euro, plus de miljoenen euro's die verder nodig zijn voor de ontwikkeling, terugverdiend worden. Een hele opgave, maar Van der Meijden is hoopvol. "We hopen met subsidies van het Rijk en de provincie een deel van de kosten te kunnen betalen."

Verschillende wensen
De burgemeester gaat verder: "Daarnaast doen we ook een beroep op het bedrijfsleven om mee te betalen. En misschien moeten we toch ergens gaan bouwen om uiteindelijk op nul uit te komen." Ook een eventuele uitbreiding van Dierenrijk is een optie om extra geld binnen te krijgen.

Voor de verdere invulling van het park zijn al een aantal ideeën bedacht. Zo zijn er plannen voor een theaterachtige setting voor kleinschalige evenementen en een horecazaak aan de voet van de voormalige vuilstort, tussen het Eindhovens Kanaal en 'het Dak van Brabant'. Ook moet er aan de zuidkant van het landgoed ruimte blijven voor de golfclub en Dierenrijk.

Boven in het park, ten noorden van het spoor, zou er meer ruimte moeten komen voor water. Daarnaast zijn er plannen voor duurzame landbouw, een natuurpoort en een ontmoetingsplaats. Dat zou bijvoorbeeld een boerderijwinkel met terrassen kunnen zijn. De komende maanden wordt bekeken of al die plannen financieel haalbaar zijn.

Andere opties voor het landgoed vielen af
De 21 gemeenten lieten ook onderzoeken of er nog andere mogelijkheden waren voor het landgoed. Zo werd gekeken naar huizenbouw, de aanleg van een groot bos, een vakantiepark of het opwekken van energie. Maar die plannen leverden te weinig steun op of brachten te weinig geld in het laatje.

De gemeenteraden van de 21 gemeenten in de MRE moeten nog instemmen met de plannen. Eind volgend jaar moet er een definitief besluit genomen zijn.

Het landgoed Gulbergen, gezien vanaf de snelweg kijkend richting Geldrop-Mierlo (foto: MRE)
Het landgoed Gulbergen, gezien vanaf de snelweg kijkend richting Geldrop-Mierlo (foto: MRE)
Winkelboerderij met terras is één van de wensen (foto: MRE)
Winkelboerderij met terras is één van de wensen (foto: MRE)
Het theaterachtige plein aan de voet van de voormalige vuilstort (foto: MRE)
Het theaterachtige plein aan de voet van de voormalige vuilstort (foto: MRE)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!