PSV wint meeslepende topper ruim en duwt Ajax verder in het moeras

29 oktober 2023 om 16:32 • Aangepast 10 november 2023 om 02:04
PSV heeft de 'topper' tegen Ajax met 5-2 gewonnen. De Eindhovenaren begonnen zeer slecht aan de wedstrijd, maar stelden in de tweede helft orde op zaken. De koploper duwt hiermee de rivaal verder in de problemen en blijft zelf nog altijd foutloos in de Eredivisie. Hirving Lozano was de grote man aan de kant van PSV met drie doelpunten.

‘PSV wakker worden’ klonk er na een kleine 20 minuten door het Philips Stadion in Eindhoven. De thuisclub had niks in te brengen tegen Ajax, dat verrassend goed voor de dag kwam als de nummer zeventien van de ranglijst.

Op dat moment stonden de bezoekers uit Amsterdam ook op een verdiende voorsprong. Branco van den Boomen zorgde met een afstandsschot voor de 0-1. PSV mocht van geluk spreken dat het maar 0-1 stond. Brian Brobbey, de spits van Ajax, miste in de openingsfase twee opgelegde kansen.

Wedstrijd stilgelegd
PSV werd wakker. Het was een moment van individuele klasse dat PSV over het dode punt hielp. Hirving Lozano trok naar binnen en schoot raak in de korte hoek. Toch kwamen de Amsterdammers weer op voorsprong via Brobbey. De spits wist zijn derde opgelegde kans wel te benutten.

Even daarvoor was de wedstrijd kort stilgelegd vanwege een medische noodsituatie op de tribune. Mede door daadkrachtig ingrijpen van de EHBO’ers, stewards, het publiek en de dokters van de twee ploegen was de situatie snel onder controle.

Drie goals in 15 minuten
PSV was wakker maar speelde nog steeds niet groots. Vooral Malik Tillman en Joey Veerman zaten niet lekker in de wedstrijd en werden terecht gewisseld in de rust. Zij werden vervangen door Ismael Saibari en Guus Til.

Het bleek een gouden zet want PSV trok de wedstrijd in een kwartier tijd naar zich toe. Luuk de Jong bracht zijn ploeg naast Ajax, waarna Ismael Saibari de Eindhovenaren voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zette. Niet veel later maakte Lozano zijn tweede en dus de 4-2.

Absurde ranglijst
Het feestje op de tribune barstte los. “Volgend jaar naar Helmond Sport”, klonk er vanuit de PSV-aanhang. Een kwartier voor tijd gooide Lozano de wedstrijd definitief op slot. Hij voltooide zijn hattrick en zette de 5-2 op het scorebord.

Door de zege werd het verschil tussen PSV en Ajax nog onwezenlijker. De Eindhovense lijstaanvoerder heeft 25 punten voorsprong op de hekkensluiter van de Eindhovense. Een ongekende situatie. Ook de marge op een andere concurrent, Feyenoord, werd vergroot. De Rotterdamse formatie kijkt na tien speelronden tegen een achterstand van 7 punten aan.