Twee plekken voor kleinschalige opvang van asielzoekers in Den Bosch
Toen in mei van dit jaar de gekozen azc-locatie in een weiland aan de rand van Rosmalen afviel, benaderden de vastgoedeigenaren van het Mövenpickhotel de gemeente. In hun hotel kunnen 250 vluchtelingen voor maximaal 5 jaar terecht. Een deal met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) was snel gesloten.
Het braakliggend terrein van de oude munitiefabriek De Kruithoorn was al langer in beeld. Het college en het COA onderzochten eerder de mogelijkheden in Groot Meerendonk, het gebied tussen de A2 en de Zuid-Willemsvaart. Een eerdere locatie aan de Poeldonkweg viel af door geluidsoverlast van de A2, maar op het Kruithoornterrein is daar geen sprake van. Daar wil het college 350 vluchtelingen opvangen voor maximaal 10 jaar.
Burgemeester Jack Mikkers is opgelucht dat hij na een maandenlange zoektocht meer duidelijkheid kan geven over de gekozen locaties. “Ik kan me voorstellen dat een aantal inwoners nu opgelucht zijn dat het azc niet bij hen in de wijk komt’”, zegt hij.
“Maar bij de keuze van een locatie vond ik het niet alleen belangrijk dat we de vluchtelingen goede voorzieningen konden bieden in Den Bosch. Ik wilde ook de Bossche samenleving iets bieden waardoor er overal een soort geruststelling zou zijn over de gekozen plek. En ik denk dat we aan beide eisen kunnen voldoen.” Beide locaties liggen namelijk niet midden in een woonwijk, maar tussen bedrijven.
“Je wil voorkomen dat je overal kleine clubjes mensen gaat verspreiden."
Het college had de ambitie om 600 vluchtelingen op één locatie op te vangen. Een potentiële locatie was de Saren in de wijk Maaspoort. "Het kon wel op die plek, maar na onderzoek waren we niet enthousiast als gemeente", zegt Mikkers.
Zo bleek het door de beperkte ruimte op die plek ook niet mogelijk om daar alle vluchtelingen op te vangen. Toen zijn het college en het COA toch naar andere kleinere locaties gaan zoeken.
“Je wil voorkomen dat je overal kleine clubjes mensen gaat verspreiden, omdat je daardoor moeilijk voorzieningen kunt treffen die verveling tegen kunnen gaan”, zegt de burgemeester van Den Bosch. “Omdat de gekozen locaties nu toch heel dicht bij elkaar liggen, kunnen de asielzoekers gebruik gaan maken van elkaars faciliteiten. Dat vind ik een voordeel.” Het COA en de gemeente willen onder meer mogelijkheden voor cursussen, onderwijs, knutselen en sporten.
“Ik wil die mensen nu al het Bossche gevoel meegeven.”
Op 1 maart sluit de noodopvang op het oude Hypeco-terrein in Rosmalen de deuren. Mikkers hoopt dat de ruim 300 vluchtelingen die daar nu verblijven vanaf 1 januari 2024 verhuizen naar het Mövenpickhotel.
In het derde kwartaal van 2024 moet de opvang op het Kruithoornterrein klaar zijn. Omdat het nu nog een braakliggend terrein is, moeten er eerst tijdelijke units worden geplaatst: zeven woonunits en vier units voor kantoorfuncties, ontmoeting, leslokalen en opslag.
De opvang bij kasteel Meerwijk in Den Bosch gaat volgend jaar mei dicht. Het college hoopt dat de 125 vluchtelingen die daar nu wonen, naar het azc op Kruithoorn kunnen. “Ik wil niet slepen met mensen. Dat is niet goed voor hen, want zij kunnen daardoor geen beeld vormen over de maatschappij waarin zij misschien ooit terecht gaan komen”, zegt Mikkers. “Ik wil die mensen nu al het Bossche gevoel meegeven.”
LEES OOK:
Hier zouden 600 asielzoekers komen wonen, maar dat gaat nu toch niet door
Noodopvang Rosmalen blijft open totdat er een definitief azc is