Video

Hij doet verslag tussen de explosies, maar Pepijn is zelden bang

1 november 2023 om 10:50 • Aangepast 10 november 2023 om 02:00
nl
Continu hoort hij de schoten en explosies. "Je ziet raketten inslaan en je hoort straaljagers." Voor verslaggever Pepijn Nagtzaam uit Roosendaal is het momenteel de dagelijkse gang van zaken. Hij doet namelijk voor RTL Nieuws verslag van de oorlog in Israël. Met een helm op het hoofd en een kogelwerend vest aan. "Ik ben zelden bang."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Pepijn doet verslag vanaf een heuveltop op een paar honderd meter van de grens met Gaza. "Ik stond nog net in Israël, maar Gaza was heel dichtbij", vertelde Pepijn woensdagochtend in het radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant. "Vanaf die heuveltop heb je uitzicht op Gaza en Gaza-stad. Er explodeert heel veel binnen Gaza."

Volgens lokale autoriteiten zijn tijdens de oorlog in de Gazastrook, die op 7 oktober uitbrak, al meer dan 8500 doden gevallen. Het Israëlische leger zegt tijdens de oorlog met Hamas meer dan 11.000 doelen van 'terroristische organisaties' te hebben aangevallen in de Gazastrook. Bij deze aanvallen zouden volgens de strijdkrachten onder anderen Hamasleiders gedood.

Israël begon de massale bombardementen als reactie op een verrassingsoffensief van Hamas vanuit de Gazastrook. Het leger is ook bezig met militaire operaties op de grond.

"Je moet deze verhalen vertellen."

Wie de beelden ziet, zal zich afvragen of Pepijn en zijn collega's niet veel risico nemen door van zo dichtbij verslag te doen. "Nee, we calculeren het risico heel erg goed in. In de journalistiek is het belangrijk dat je bent waar het nieuws is. Maar het is ook belangrijk dat je veilig terugkomt. Die heuvel waarop we staan, daar staat heel de wereldpers. Van de Turkse tot Amerikaanse, Noorse en Franse ploegen. De reden dat we daar staan, is dat dit eigenlijk de enige plek is van waaruit je goed kan zien wat er in de Gazastrook gebeurt, zonder dat je groot gevaar loopt."

In Gaza zelf mag de internationale media niet komen. "Die toegang wordt verboden door het Israëlische leger", legt Pepijn uit. "Dus om echt te weten wat er in Gaza op de grond gebeurt, zijn we afhankelijk van lokale journalisten die continu hun leven wagen. Op dit moment is geen enkele plek in Gaza veilig. En toch werken daar, binnen die strook, mensen heel erg hard om te zorgen dat wij via foto's en video's te weten komen wat daar gebeurt."

"Ik wil niet tussen de explosies staan."

Dat hij ondanks de voortdurende beschietingen niet bang is, heeft volgens Pepijn niets te maken met moed. "Het gaat erom dat je van tevoren heel goed bedenkt wat je ergens komt doen en hoe dat op een veilige manier kan. Als je daarover goed nadenkt, hoef je niet zo bang te zijn. Ik ben geen held, hoor. Ik wil niet tussen de kogels en de explosies staan. Maar ik wil het verhaal graag vertellen, omdat het belangrijk is te weten wat daar gebeurt."

Een heel groot deel van de dag gaat op aan het maken van veiligheidsanalyses, vertelt Pepijn. "Hoe komen we veilig op de gewenste plek met de auto? Als je daar bent, waar zijn de schuilkelders? Hoe komen we snel weg, mocht het nodig zijn? Je bent je ieder moment dat je verslag doet heel erg bewust van de veiligheidssituatie. Je bent continu aan het kijken: hoe maak ik het voor mezelf zo veilig mogelijk?"

Afgelopen weekend was er een stille tocht in Eindhoven, bedoeld ter nagedachtenis van alle slachtoffers in het conflict tussen Israël en Palestina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!