Video

Even geen beklimming Sint-Jan na storm: 'Lopen alle steigeronderdelen na'

3 november 2023 om 09:15 • Aangepast 17 november 2023 om 02:02
nl
Wie graag 'De Avontuurlijke Klim' zou willen maken naar de top van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch heeft deze vrijdag pech. De steigers zijn afgesloten na de storm Ciarán van donderdag.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Het grote doek aan de voorkant van de grote steiger is gescheurd", laat een woordvoerster van de stichting Nationaal Monument Sint-Jan vrijdagochtend weten. "We willen, gezien de windkracht van donderdag, alle steigeronderdelen voor de zekerheid nalopen."

'Geen schade aan de kathedraal zelf, gelukkig!'
Omdat het tot laat in de avond waaide, kon die extra check kon donderdag nog niet plaatsvinden.

"Er is zeker geen schade ontstaan aan de kathedraal zelf, gelukkig", laat de woordvoerster weten. "We verwachten dan ook dat we zaterdag gewoon geopend zijn."

Adembenemend uitzicht
Wie zich opgeeft voor 'De Avontuurlijke Klim' kan de Sint-Janskathedraal eens van de bovenkant bekijken. Op bijna vijftig meter hoogte kunnen deelnemers vervolgens samen met een ervaren gids een wandeling maken over de daken van de kathedraal. "Als je je omdraait, word je beloond met een adembenemend uitzicht op de stad en de omgeving."

De opbrengst uit de kaartverkoop wordt besteed aan de doorlopend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden aan de kathedraal.

Veel geweld
De storm Ciarán trok met veel geweld over Brabant en ging soms gepaard met windsnelheden tot bijna 100 kilometer per uur. Enkele mensen raakten (licht)gewond door het natuurgeweld. Bomen ging om, auto's werden geplet en wegen lagen bezaaid met takken.

In deze video zie je hoe de storm tekeer ging in Brabant:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!