Video

Oproep van aantal Marokkaanse Nederlanders: 'Doe aangifte tegen Mikkers'

3 november 2023 om 13:26 • Aangepast 17 november 2023 om 02:01
nl
Een aantal Nederlanders met Marokkaanse roots doet een oproep om aangifte te doen tegen de Bossche burgemeester Jack Mikkers. Hij beledigde woensdagavond bij een bewonersbijeenkomst de Marokkaanse gemeenschap, door te zeggen dat Marokkanen bovenaan staan als het om overlast gaat.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

De aangifte wordt gedaan op een politiebureau in Amsterdam.

"De uitspraken die de burgemeester van Den Bosch heeft gedaan over Marokkanen, hebben veel stof doen opwaaien. Vandaag kunnen we collectief aangifte doen. De aangifte staat klaar, je hoeft alleen het politiebureau binnen te lopen en de aangifte te ondertekenen. De politie is bekend met onze komst", staat in een bericht dat online wordt verspreid.

"Wij vragen aan eenieder om zijn stem te gebruiken en ook aangifte te komen doen. Wij zeggen 'nee' tegen racisme en discriminatie," staat in het bericht dat niet is ondertekend met specifieke namen en onder meer binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt verspreid.

"Het gaat om een hele brede aangifte, waarin we Mikkers betichten van haat zaaien, oproepen tot discriminatie en racisme. Het is daarna aan het OM om een oordeel te vellen. Vinden ze dit iets waarbij tot vervolging kan worden overgegaan", aldus Younes Hanin, die het woord voert over de aangiftes. "Een collectief van prominente Marokkaanse Nederlanders zit hierachter."

De politie neemt de eerste aangiftes in ontvangst.  In het midden Younes Hanin (privéfoto).
De politie neemt de eerste aangiftes in ontvangst. In het midden Younes Hanin (privéfoto).

Enorme impact op Marokkaanse gemeenschap
"De woorden van Mikkers hebben een enorme impact op de Marokkaanse gemeenschap, ook in Amsterdam. Alle mensen in het land zijn geraakt. We willen een duidelijke rode lijn trekken. Dit kan niet," zegt Hanin.

"Juist in deze tijd van polarisatie verwachten we van bestuurders dat ze verbinding blijven zoeken. Burgemeesters horen hun woorden voorzichtig af te wegen. Afgelopen dagen kwam ook al een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat bij zes gemeenten gediscrimineerd wordt op de werkvloer. Dit soort uitspraken draagt niet bij aan herstel van vertrouwen."

Collectief aangifte doen, waarbij de aangiftetekst al klaar staan en er alleen getekend hoeft te worden, kan vooralsnog alleen in Amsterdam. "Maar iedereen, van Lutjebroek tot Wormerveer, kan zelfstandig in hun eigen gemeente aangifte doen. "

Uitspraken bij bewonersbijeenkomst
Bij een bewonersbijeenkomst in Den Bosch ging een vrouw woensdagavond tekeer tegen asielzoekers uit Syrië. "Dat zijn de ergste die er zijn, het ergste van heel de wereld. En die duwen ze dan hier bij ons neer", zegt ze.

"Alles wat er gebeurt: Syrië staat bovenaan." Burgemeester Mikkers reageert hierop met de woorden "Dat is niet waar, dat is Marokko."

Het gesprek werd gefilmd en online gezet. Een dag later bood Mikkers zijn excuses aan aan de lokale Marokkaanse gemeenschap.

De zaak doet denken aan die van Geert Wilders. Die stelde in 2014 bij een bijeenkomst dat hij zou gaan zorgen voor minder Marokkanen. Na slepende rechtszaken werd hij zes jaar later veroordeeld voor groepsbelediging maar kreeg geen straf.

De uitspraak van Mikkers gaat minder ver. "We hebben de uitspraak van de rechter tegen Wilders meegenomen. We weten dat de kans dat Mikkers straf krijgt, klein is. Maar dat weerhoudt ons er niet van een duidelijk signaal af te geven aan de samenleving", zegt Hanin, die verwacht dat ongeveer honderd mensen in Amsterdam aangifte zullen doen.

Burgemeester Mikkers laat via zijn woordvoerder weten 'dat het mensen vrij staat aangifte te doen en dat hij graag in gesprek gaat met deze mensen.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.