Nederlanders terug uit Gaza, Mohammed moest zijn oma daar achterlaten
Dit is de eerste thuisvlucht met Nederlanders uit Gaza. Het toestel vertrok zaterdag vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro. Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlanders ontvangen in Eindhoven. Ook medewerkers van het Rode Kruis en familieleden en vrienden van de passagiers stonden hen op te wachten. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er ook ongeveer twintig Belgen meegereisd vanuit Caïro.
"Dit snijdt iedereen door de ziel." Dat zei Hanke Bruins Slot na de gesprekken die ze met de vijftien landgenoten had gevoerd. "De mensen hebben een traumatische en verschrikkelijke tijd achter de rug. Het zal heel lang duren voordat wat ze hebben meegemaakt een plekje heeft gekregen", zei de zelf ook aangeslagen bewindsvrouw. "Ze vertellen afschuwelijke verhalen en zijn erg dankbaar dat ze terug zijn."
"We hebben geen afscheid kunnen nemen."
Eén van hen, de 16-jarige Mohammed, beaamde dat. "We waren met mijn vader en mijn broertjes naar Gaza gegaan, omdat mijn oma heel ziek was. En toen zaten we vast. Ik heb haar daar nu achter moeten laten. Dat is heel moeilijk. We hebben geen afscheid kunnen nemen van haar."
De jongen denkt niet graag terug aan de afgelopen weken, waarin bovendien zijn moeder om het leven kwam. "Ik had er voortdurend een onveilig gevoel. Ik heb bombardementen gezien en gehoord en moeten schuilen. Ik heb echt erge dingen meegemaakt." Hij is blij terug te zijn in Nederland: "Ik voel me nu veel beter. Ik heb nu een thuis en ik voel me nu thuis."
Mohammed stapte dan zaterdag ook opgelucht uit het vliegtuig. Eén van de mensen die hem en de andere landgenoten opwachtten, liet weten dat ze wekenlang in angst en vrees hebben geleefd en met spanning uitzagen naar de terugkeer van hun geliefden.
"Mensen kregen medische en psychische zorg."
"De nu teruggekeerde mensen krijgen medische en psychische zorg", zei Bruins Slot. Hiervoor wordt contact opgenomen met de gemeenten waar de mensen wonen. Voor de mensen die na de terugreis nergens terecht kunnen, wordt onderdak geregeld. Het is niet bekend wanneer de andere Nederlanders die nog in Gaza verblijven, naar Nederland komen.
Sinds het uitbreken van het geweld zijn er op Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport al meerdere vluchten geland met Nederlanders die in Israël waren gestrand. Het conflict begon op 7 oktober. Toen vielen leden van Hamas duizenden burgers en militairen in Israël aan. De terreurbeweging bestuurt sinds 2007 de Gazastrook in het zuidwesten van Israël. Hier wonen twee miljoen mensen. Na de aanvallen begon er een oorlog, die al aan duizenden mensen in Israël en Gaza het leven heeft gekost.
Vorig weekend was er een stille tocht in Eindhoven, die was bedoeld ter nagedachtenis van alle slachtoffers in het conflict tussen Israël en Palestina: