Vooral lof voor afzwaaiend burgemeester Blanksma: 'Ze klaagde nooit'

7 november 2023 om 19:30 • Aangepast 22 november 2023 om 02:03
nl
"Wat burgemeester Elly Blanksma doet voor Helmond is onmenselijk", zegt haar partijgenoot en fractievoorzitter van het CDA Pieter Vervoort. Dinsdag kondigde de burgemeester haar vertrek aan. Volgend jaar november zwaait ze af. Ze heeft er dan twee burgemeesterstermijn van elk zes jaar opzitten. "Ik snap het wel", gaat Vervoort verder. "Ze staat zeven dagen per week klaar. Dat is naar mijn mening roofbouw plegen op jezelf en je gezin, maar ze klaagde nooit."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

In totaal solliciteerden 21 burgemeesterskandidaten op de functie 'burgervader' van Helmond. Vier van hen waren vrouw en Blanksma werd uiteindelijk gekozen. Ze werd 64 jaar geleden in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond geboren en groeide op in buurgemeente Beek en Donk. Veel bestuurservaring had ze niet, hoewel ze zes jaar lid van de Tweede Kamer was. Ze had vooral een financiële achtergrond.

"Ze begint vaak om 8 uur en stopt pas rond middernacht, iedere dag."

Alleen in Helmond wilde ze het burgemeesterschap aangaan, in die regio lag haar hart. Dat was precies waar de gemeente toen naar op zoek was. In de profielschets voor een nieuwe burgemeester stond dat hij of zij betrokken moest zijn bij de stad, de bewoners en de ondernemers. Als de burgemeester dan ook nog de karaktertrek 'benaderbaar' meebrengt, was dat helemaal mooi.

Volgens de CDA-fractievoorzitter heeft ze aan deze wens meer dan voldaan. "Ze begon om acht uur in de ochtend en ging vaak pas om twaalf uur 's nachts naar huis. Dat deed ze zeven dagen in de week. Ik maakte me wel eens zorgen, maar ze was nooit moe. Ze stond altijd aan. Ze was ook overal bij van lintjes doorknippen, nabestaanden troosten tot politieke crisissen bezweren."

"Met Elly heb je geen ruzie, alleen maar een inhoudelijke discussie."

Toch was de hij het niet altijd eens met de besluiten van de burgemeester. "Onlangs nog toen ze eigenhandig de knoop doorhakte drie Oekraïense gezinnen met kinderen uit de noodopvang te plaatsen. Wij vonden haar argumentatie voor zo'n ingrijpend besluit te zwak. Dan heb je geen ruzie, maar een zakelijke discussie."

Ook fractievoorzitter Martijn Rieter van oppositiepartij Helder Helmond is te spreken over zijn burgemeester. "Ze is een fijn mens en erg menselijk in haar afwegingen. Ondanks dat haar partijkleur CDA is, staat ze boven de partijen. Ze behandelt mensen met respect en dat werkt door op de anderen. Integriteit is voor haar erg belangrijk. Geen dubbele agenda. Dat werkt heel prettig."

"Ik vind het nu te vroeg om na te bespreken wat ik achterlaat aan Helmond."

Natuurlijk is het niet allemaal hosanna wat Martijn over de burgemeester te melden heeft. "Ik vind het heel jammer dat ze het besluit over een tweede coffeeshop maar voor zich uit schuift. Dit speelde al bij haar voorganger en komt wat mij betreft de criminaliteit in Helmond niet ten goede." Aan de andere kant erkent Martijn dat de burgemeester alle registers heeft opengetrokken om de veiligheid te verbeteren. "Ze heeft onderzoek laten doen en daarna veel geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van drugshandel, wapenbezit en ander crimineel gedrag."

"Ik vind het ook leuk om aangesproken te worden als ik door de stad loop."

Burgemeester Blanksma vindt het zelf wat vroeg om nu al terug te blikken op haar nalatenschap aan Helmond. "Daar hebben we komend jaar nog genoeg tijd voor", reageert ze.

Over die enorme dosis energie wil ze wel kwijt dat dit komt omdat ze iets doet wat ze heel erg leuk vindt. "Wat ook helpt, is dat ik overal mezelf kan zijn. Ik huil en lach met mensen. Ik sport met Helmonders. En ja, ik vind het ook leuk om aangesproken te worden als ik door de stad loop."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

In het gemeentehuis legde Elly Blanksma uit waarom ze ermee stopt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!