Dit is waarom mannen minder huilen dan vrouwen
"Echte mannen huilen wel", aldus Vingerhoets. "Maar het is een feit dat ze veel minder huilen dan vrouwen." Zo blijkt uit onderzoek van de huilprofessor dat mannen gemiddeld zes tot twaalf keer per jaar huilen. Bij vrouwen is dat gemiddeld vijfentwintig tot zestig keer per jaar.
Dat heeft volgens hem verschillende oorzaken. "Zo blijkt biologisch gezien dat testosteron een remmende invloed heeft op het huilgedrag", legt Vingerhoets uit aan journalisten Eva de Schipper en Evie Hendriks in de Omroep Brabant podcast Op De Man Af.
In de leeftijdscategorie 15 tot 30 jaar zijn de verschillen in huilen tussen mannen en vrouwen daarom het grootst. Dat verandert als mannen ouder worden. "Hoe ouder mannen worden, hoe meer de testosteronniveaus zakken. Daardoor kunnen zij makkelijker huilen."
Daarnaast spelen redenen om te huilen volgens hem een rol. Bij verlies, liefdesverdriet en heimwee ziet Vingerhoets dat zowel mannen als vrouwen evenveel huilen. Als machteloosheid opspeelt, huilen vrouwen daarentegen vaker. "Als een man met een lekke band langs de weg staat, zal hij sneller gaan vloeken. Als een vrouw hetzelfde gebeurt, zal ze eerder huilen uit machteloosheid."
"Falen of uitgesloten worden meer reden om te huilen."
Uit het onderzoek van de huilprofessor komt verder naar voren dat vrouwen sneller huilen bij ruzies en conflictsituaties. "Bij mannen blijkt falen of uitgesloten worden meer reden om te huilen." Een andere belangrijke factor is dat vrouwen zich vaker blootstellen aan emotionele situaties. Denk aan het kijken van emotionele films en boeken en de soort gesprekken met bijvoorbeeld vriendinnen zijn vaak anders.
"Ik moet de eerste man nog tegenkomen die zegt: vanavond komt er een lekkere jankfilm op tv”, lacht Vingerhoets. Dat heeft volgens hem alles te maken met sociale druk op mannen. "Dat ligt niet alleen aan bijvoorbeeld ouders die eerder tegen hun zoon zouden zeggen dat hij niet moet huilen dan tegen hun dochter. Leeftijdsgenoten hebben ook een grote invloed. Als een jongetje verliest met knikkeren, durft hij misschien minder snel te huilen omdat hij bang is om gepest te worden."
Door deze druk gaan sommige mannen emotionele situaties liever uit de weg. Toch is het een fabel dat mannen niet huilen bij films. “Mannen laten eerder een traantje bij bijvoorbeeld oorlogsfilms, waar zelfopoffering en broederschap centraal staan.”
"Het liefste huilen tussen zes en tien uur 's avonds."
Toch zijn er ook overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Bijvoorbeeld in het favoriete tijdstip en de favoriete locatie om te huilen. Vingerhoets vergeleek tienduizend huilepisodes en daaruit blijkt dat we bij voorkeur huilen tussen zes en tien uur ’s avonds in ons eentje of in het bijzijn van onze romantische partner of moeder.
Dit verhaal is onderdeel van een verhalenreeks voor de Omroep Brabant-podcast Op De Man Af. In deze podcast banen journalisten Eva de Schipper en Evie Hendriks zich een weg door het hoofd van de man. Dat doen zij door eerlijke gesprekken te voeren met mannen van jong tot oud, door de mannen in hun eigen leven aan de tand te voelen, door stiekem mee te luisteren met mannen én door kritisch naar zichzelf te kijken. Verslaggever René Snippert helpt de dames door de markt voor mannen en zelfontwikkeling te verkennen.
DIT WIL JE OOK WETEN:
In je eentje naar relatietherapie heeft echt wel zin, ontdekte Jan (37)
Mannen laten niet snel tranen zien, merkt Tim: 'Heel anders dan vrouwen'
Hoe Thijs vluchtte in drank, drugs en feesten na de dood van zijn vader én daar weer uit kwam
Meer zelfdoding en vaker verslaafd: 'Man zijn is niet makkelijk'