Huizen opsplitsen om woningtekort tegen te gaan: dit zijn de regels

25 november 2023 om 13:00 • Aangepast 9 december 2023 om 02:00
nl
Naast 'bouwen, bouwen, bouwen', wordt het splitsen van een huis gezien als dé oplossing voor het woningtekort. Het klinkt heel simpel: veel ouderen wonen met zijn tweeën of alleen in een groot huis en hebben veel lege kamers. Door het huis op te splitsen kunnen er naast hen zelf ook starters komen wonen. Maar elke gemeente heeft weer andere regels, waardoor het niet zo makkelijk is als het lijkt.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Omroep Brabant vroeg alle Brabantse gemeenten naar de regels voor woningsplitsing in hun gemeente. Hoe makkelijk is het om een woning te splitsen, mag je tijdelijk in een bijgebouw van een huis wonen als starter en is een premantelzorgwoning mogelijk?

Om te voorkomen dat er overlast ontstaat in een buurt, zijn er regels. Bijvoorbeeld om te zorgen dat huizen niet zomaar in zessen kunnen worden gesplitst en er ineens veel meer mensen komen wonen. Waardoor de kans op geluidsoverlast toeneemt of er bijvoorbeeld niet genoeg parkeerplekken meer zijn in een straat. Sommige gemeenten hebben vaste regels en andere gemeenten bekijken per geval wat wel of niet mag.

Maatwerk of specifiek beleid
23 gemeenten zeggen geen specifiek beleid te hebben voor woningsplitsen en spreken van 'maatwerk'. Per geval kan een omgevingsvergunning worden aangevraagd en wordt gekeken of het past binnen het bestemmingsplan.

In 13 gemeenten is er wél specifiek beleid. Zo werkt de gemeente Eersel graag mee aan woningsplitsing, omdat er veel grote huizen in hun gemeente staan, waar maar één of twee mensen wonen. "Met relatief eenvoudige aanpassingen kunnen deze grote woningen gedeeld worden met meerdere gezinnen", legt een woordvoerder uit.

Voorwaarden
Ook in Oirschot is er over regels nagedacht, sinds dit jaar ook voor woningsplitsing binnen de bebouwde kom. Zo mogen woningen daar alleen verticaal worden gesplitst, dus in een bovenwoning en een benedenwoning. En een voorwaarde is dat er op eigen terrein geparkeerd kan worden, zodat het niet drukker wordt met geparkeerde auto's in de straat.

Soms zijn er ook voorwaarden aan verbonden over de grootte van de woningen. Zo is woningsplitsing in Waalwijk binnen het centrum alleen mogelijk als beide woningen een oppervlakte hebben van minimaal 50 vierkante meter per woning. Buiten het centrum moet dit minimaal 60 vierkante meter per woning zijn.

In Helmond en Geertruidenberg is het splitsen van een woning niet mogelijk. Ook in Waalre en Valkenswaard zijn de mogelijkheden nog beperkt, maar wordt wel gewerkt aan nieuw beleid.

Kijk in dit kaartje wat de regels rondom woningsplitsen in jouw gemeente zijn:

Wachten op privacy instellingen...

Wonen in een leegstaand schuurtje
Gaan wonen in een leegstaande schuur of garage in de tuin, klinkt misschien nog wel het makkelijkst. Maar dat gaat vaak niet zomaar. In de meeste gemeenten mag dat alleen als het om een mantelzorgwoning gaat. In sommige gemeenten mag het zelfs alleen op het moment dat de hoofdwoning op het terrein wordt verbouwd.

Bergeijk is de enige gemeente die in het beleid heeft vastgelegd dat ook starters, senioren, kleine gezinnen en alleenstaanden tijdelijk in zo'n bijgebouw mogen wonen. In 11 gemeenten is het helemaal niet mogelijk om tijdelijk in een bijgebouw te wonen.

Kijk in dit kaartje wat de regels rondom het tijdelijk wonen in een bijgebouw in jouw gemeente zijn:

Wachten op privacy instellingen...

Mantelzorg in de toekomst
Alvast zo'n mantelzorgwoning bouwen in de tuin, dat kan in sommige gemeenten. Een premantelzorgwoning heet het dan, en die zijn bedoeld voor mensen die in de toekomst verwachten mantelzorg nodig te hebben. Daar kunnen zij dan vast in gaan wonen, zodat hun kinderen of andere mantelzorgers in het ouderlijk huis kunnen komen wonen.

In 18 Brabantse gemeenten mag je zo'n premantelzorgwoning gebruiken, al verschillen de regels soms wel per gemeente. In Bernheze bijvoorbeeld kunnen alle 55-plussers een bijgebouw bij hun huis gebruiken als mantelzorgwoning. Onder de 55 jaar is wel een verklaring van een huisarts nodig.

En in de gemeente Boxtel mag premantelzorg alleen boven de 65 jaar, anders heb je een indicatie nodig van een arts. In Dongen mag pre-mantelzorg wanneer de bewoner de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Kijk in dit kaartje wat de regels rondom premantelzorgwoningen in jouw gemeente zijn:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!