Deze 3 Brabanders komen net wél in de Tweede Kamer: 'Bijzondere uitslag'

23 november 2023 om 12:26 • Aangepast 9 december 2023 om 02:00
nl
Voor kandidaat-Kamerleden is het altijd spannend of ze echt een zetel in de wacht slepen. Voor deze drie Brabanders was het extra spannend, maar alles wijst erop dat ze het nét hebben gehaald. Maar dan moet hun partij niet alsnog een zetel inleveren. En ook mag er geen lager geplaatste kandidaat van dezelfde partij met voorkeurstemmen worden gekozen.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Mpanzu Bamenga, ooit gemeenteraadslid in Eindhoven, stond op plek negen van de D66-kandidatenlijst, precies het aantal zetels dat D66 heeft behaald. Zelf houdt hij nog een slag om de arm: "Toen ik afgelopen nacht ging slapen, stonden we nog op tien zetels. Nu zijn het er negen."

Bamenga kreeg landelijke bekendheid omdat hij een rechtszaak aanspande tegen de Koninklijke Marechaussee, wegens etnisch profileren, en won. Hij was verontwaardigd omdat juist hij op Eindhoven Airport uit de rij werd gepikt om gecontroleerd te worden. In 2021 werd Bamenga door het College voor de Rechten van de Mens uitgeroepen tot MensenrechtenMens van het jaar.

Ondanks dat de negen zetels voor D66 nu vrij zeker lijken, wil hij toch de definitieve uitslag afwachten. "Je ziet dat alles nog erg schommelt. We weten nog niet wat de definitieve uitslag wordt." Hij spreekt van een 'bijzondere uitslag'. “De mensen hebben gesproken en dat is een democratisch goed.” Wat zijn partij met de uitslag gaat doen, kan hij nog niet zeggen. “We moeten kijken hoe we vooruit gaan”, zegt Bamenga.

"De uitslag verbaast me niet. Veel mensen zijn boos en ontevreden.”

Michiel van Nispen uit Breda blijft als nummer laatst van de SP net in de Tweede Kamer. Hij stond op de vijfde plek, precies het aantal zetels dat werd behaald. De SP daalt van negen naar vijf zetels. “Ik kan onmogelijk blij zijn met vier zetels verlies”, zegt Van Nispen, die sinds 2014 lid is van de Tweede Kamerfractie van de SP. "Voor mezelf is het fijn dat ik door kan, want ik ben nog lang niet klaar met Nederland socialer maken."

Hij noemt de uitslag van de verkiezingen ‘ingewikkeld’. “We zijn er niet in geslaagd om de hoofden en harten van de kiezer te winnen. Er zijn veel kiezers die vinden dat we goed werk hebben geleverd en ook vinden dat de SP de juiste analyse maakt. Toch zien ze niet vaak genoeg dat ze op ons moeten stemmen.” Hij vindt het jammer dat de ‘proteststem’ grotendeels bij de PVV terecht is gekomen. “Ik ben geschrokken van de uitslag, maar het verbaast me niet. Veel mensen zijn boos en ontevreden.”

"Ik heb geen tijd om te somberen, daar zit niemand op te wachten.”

Ook bij Daan de Kort uit Veldhoven overheerst de teleurstelling. De VVD heeft tien zetels ingeleverd en De Kort komt met zijn 24e plek nog net in de Kamer. “Dat was voor mij persoonlijk zeker spannend”, zegt de Veldhovenaar. Net als Van Nispen heeft hij tijd nodig om de verkiezingsuitslag te verwerken. “Het is in ieder geval een duidelijk signaal van de kiezer en voor de VVD een nieuw hoofdstuk. Normaal zijn wij gewend het initiatief te nemen, maar de bal ligt nu niet bij ons.”

Deze donderdag wordt vooral een praktische dag, weet De Kort. “Nieuwe Kamerleden moeten door de ‘wasstraat’ zoals dat heet. Daar helpen we ze mee. Dan komen we als nieuwe fractie later op de dag bij elkaar.” Ook bij de SP wordt het ‘napraten en analyseren’, zegt Van Nispen. “Maar inhoudelijk moet ik gewoon door. Ik zit in de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Ik heb geen tijd om te somberen, daar zit niemand op te wachten.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Gemengde reacties na grote verkiezingswinst PVV: 'Enorme ruk naar rechts'

Brabantse moslims maken zich zorgen over verkiezingswinst PVV

Nummer 2 GL-PvdA Esmah Lahlah: 'Uitslag is bittere pil om te slikken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!