Video

Nieuw boek over Land van Ooit: fataal riddergevecht en illegaal roze

26 november 2023 om 19:00 • Aangepast 8 december 2023 om 02:01
nl
Kinderen waren er de baas en Kloontje at er ijsjes bij een roze kasteel. Het Land van Ooit kent veel herinneringen, maar het pretpark is alweer zestien jaar gesloten. Historicus Bert Meijs woont om de hoek van het voormalige park. Hij dook in de geschiedenis van het landgoed en schreef er een boek over.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Voor Bert Meijs was het niet alleen een zoektocht naar de historie van het kasteel, maar ook naar zijn eigen familie. “Mijn oma is geboren op het landgoed. Haar vader was huisbewaarder van kasteel d’Oultremont. Het landgoed was van een graaf die vaak in Brussel verbleef.”

Als de graaf in België was, moest de overgrootvader van Meijs ook op de jachthond van de graaf passen. “Die jachthond heette Madame, zodat er tenminste nog één madame in zijn leven naar hem luisterde. De graaf was namelijk geen makkelijke man. Mijn overgrootopa kreeg een aantal gulden per jaar om op de hond te passen. Toen de hond een paar dagen voor het nieuwe jaar overleed, werden er een paar gulden van het loon afgehaald.”

Door de aanleg van de A59 was het voor de graaf niet meer interessant om te jagen in de omgeving. Het onderhoud van het landgoed werd ook steeds duurder en daarom besloot hij het te verkopen. “Er hebben daarna twee andere mensen gewoond, maar zij hebben het ook weer verkocht.”

“Ondanks dat het verboden was, heeft hij het kasteel roze geverfd.”

In 1989 werd het landgoed omgetoverd tot het pretpark Land van Ooit. “Marc Taminiau was directeur bij de Efteling, maar daar werd hij aan de kant gezet. Hij bedacht zelf een concept en richtte het Land van Ooit op.”

Het pretpark werd vooral bekend vanwege het roze kasteel. “Dat is een monumentaal pand. Ondanks dat het verboden was, heeft hij het kasteel roze geverfd.” Taminiau bleek wel vaker de regels aan zijn laars te lappen. “Nadat het Land van Ooit sloot, is hij nog eens veroordeeld omdat hij behoorlijk wat fraude had gepleegd.”

In het boek schrijft Meijs ook over een dodelijk ongeluk. “Er werden riddertoernooien gehouden in het pretpark. Daar werden Poolse acteurs voor ingehuurd. Eén keer is zo’n riddergevecht misgegaan. Een acteur werd geraakt en overleed in het ziekenhuis.” Het pretpark bleef daarentegen succesvol, onder andere vanwege Kloontje het Reuzenkind dat een eigen televisieshow kreeg op SBS6.

"De jeugd van tegenwoordig houdt meer van achtbanen."

In 2007 kwam er een einde aan het park ‘waar kinderen de baas zijn’. Het pretpark werd failliet verklaard. “De doelgroep van het park was beperkt: kinderen van een jaar of zes tot elf. Bovendien richtte het pretpark zich veel op theater, terwijl de jeugd van tegenwoordig meer van achtbanen houdt.” Het landgoed werd gekocht door de gemeente Heusden. De naam werd veranderd in Poort van Heusden en in 2019 is het roze kasteel geverfd naar de oorspronkelijke kleuren.

“Inmiddels is de helft van het landgoed afgesloten omdat er gebouwd wordt. Aan de zuidkant staan luxe villa’s en aan de andere kant hofjeswoningen. Er komen ook nog 220 appartementen en een diagnostisch centrum”, vertelt Meijs. De historicus vindt het zonde dat het landgoed wordt volgebouwd. “Er blijft niets meer van de natuur over.”

Bekijk de video voor een reis terug in de tijd door de ogen van oud-medewerker René Valk en pretparkkenner Stan van den Boom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.