Ger is ernstig ziek en hoopt op stamceltransplantatie: 'De tijd dringt'

29 november 2023 om 19:00 • Aangepast 13 december 2023 om 02:04
nl
Ger de Heer (73) uit Oosterhout heeft een zeldzame vorm van bloedkanker, myelofibrose. Als er voor hem geen stamceldonor wordt gevonden, heeft hij niet meer dan een jaar te leven. In augustus kreeg Ger de diagnose. Sindsdien moet hij elke twee weken naar het Amphia ziekenhuis in Breda voor een bloedtransfusie. “Zo houden ze me op de been”, vertelt hij. Maar zijn hoop is gevestigd op een stamceltransplantatie.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Bij een stamceldonatie is de kans op een match tussen donor en patiënt heel erg klein. 1 op de 50.000, zo weet Ger. Er is dan ook een heel grote groep aan geregistreerde donoren nodig om voor hem één match te kunnen vinden. En dus trekt Ger alle registers open om stamceldonoren te werven. Reden voor hem om nu zijn verhaal te vertellen.

“Mocht het voor mij te laat komen, dan heb ik in elk geval iets gedaan voor de mensen die na mij een stamceltransplantatie nodig hebben. Maar ook voor mezelf heb ik de hoop nog niet opgegeven”, zegt hij optimistisch.

"Symbolisch. Ik ontving bloed en hij gaf bloed."

Enkele weken geleden was Ger in het ziekenhuis voor een bloedtransfusie. Hij kreeg toen een appje van zijn zoon met daarin een foto dat hij bloed aan het geven was. “Symbolisch. Ik ontving bloed en hij gaf bloed. Het bracht me echter meteen op de vraag of mijn zoon nu ook automatisch stamceldonor is. En dat bleek niet zo te zijn. Daarvoor moest hij zich apart aanmelden bij Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren en dat heeft hij inmiddels gedaan.”

Het appje van zijn zoon bracht Ger op een idee. Om er in één keer heel veel stamceldonoren bij te krijgen, moet er een koppeling komen tussen de databanken van Sanquin en Matchis. “We hebben in Nederland 400.000 bloeddonoren. Als een kwart van hen zich ook aanmeldt als stamceldonor dan hebben we er in één klap 100.000 donoren bij."

"Hulde voor het idee.'

Navraag bij Sanquin leert dat het idee van Ger niet nieuw is. "Maar," zegt de woordvoerder van de bloedbank, "hulde voor het idee." Alle aandacht voor het werven van donoren is wat hem betreft namelijk meer dan welkom. Maar door de privacywetging is het volgens hem niet mogelijk om de databases van de twee organisaties simpelweg aan elkaar te koppelen.

Dat neemt volgens hem niet weg dat Sanquin en Matchis al samenwerken bij de werving van donoren. Zo verwijzen ze op hun websites naar elkaar. En ook worden mensen die bloed geven, gewezen op de mogelijkheid van stamceldonatie en andersom. "De overeenkomst tussen beide donoren ligt immers voor de hand", zegt de woordvoerder. "In beide gevallen ben je bereid iets te doen voor een ander die je zelf niet kent."

"Een mooier kerstcadeau kan ik met niet wensen."

Terug naar het verhaal van Ger. Hij weet inmiddels dat zijn zus voor hem geen match is. Van zijn kinderen is dit nog niet duidelijk. En hoewel hij optimistisch in het leven staat, krijgt dit optimisme ‘met de week een knauw’, vertelt hij. “Ik klaag niet, maar de tijd begint te dringen. Hoe mooi zou het zijn als ik in december het verlossende bericht zou krijgen dat er voor mij een match gevonden is. Een mooier sinterklaas- of kerstcadeau kan ik me niet wensen.”

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Thijs Slegers, perschef van PSV, zette stamceldonatie op de kaart

Stamceldonor worden? Hoe dat werkt lees je hier

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!