Bewoners willen wijk veilig maken maar krijgen geen vrijwilligersvergoeding
Kort na een schietpartij in maart dit jaar was voor de gemeente Roosendaal de maat vol. Naast maatregelen zoals extra cameratoezicht en meer politietoezicht, besloot burgemeester Han van Midden om met vertegenwoordigers van het voormalige bewonersplatform naar een blijvende oplossing voor de problemen te zoeken. Een van de belangrijkste uitkomsten was het plan om het project met buurtcoaches nieuw leven in te blazen.
Van 2005 tot 2013 waren de buurtcoaches de oren en ogen in de wijk met speciale aandacht voor jongeren. Ook toen was Nurcan namens het bewonersplaform bij het initiatief betrokken. Volgens Nurcan waren de coaches succesvol in Kalsdonk.
"Het was echt veel veiliger in de wijk."
“We hadden vrijwilligers met een Turkse, Marokkaanse en Nederlandse achtergrond die bij de jongeren respect afdwongen. Ze wisten dat we hun ouders kenden en dat had een grote preventieve werking. Het was echt veel veiliger in de wijk. Ik durf zelfs te zeggen dat het ons is gelukt om een aantal jongens uit de criminaliteit te houden. Iets waar nu grote behoefte aan is.”
Volgens Nurcan reageerde de burgemeester enthousiast toen zij voorstelde om de buurtcoaches opnieuw in te voeren. "We zijn meteen aan de slag gegaan en we hebben in korte tijd opnieuw vijftien vrijwilligers gevonden die buurtcoach willen worden. Inmiddels zijn we negen maanden verder en we zijn nog steeds niet begonnen, mensen haken nu weer af."
Voorkeursbehandeling
In een recente mailwisseling aan de initiatiefnemers, waar Omroep Brabant inzage heeft gehad, laat een betrokken ambtenaar weten dat de gemeente er weliswaar nog steeds ‘vol voor gaat’ maar dat de gevraagde vrijwilligersvergoeding mogelijk een probleem is. De gemeente wil dat het project niet bevoordeeld wordt tegenover andere initiatieven in de stad. De ambtenaar excuseert zich voor de gang van zaken.
Nurcan begrijpt er niets van: “We worden door de gemeente aan het lijntje gehouden." Ze krijgt bijval van Hans Fronczek die zich als Kalsdonker ook nauw betrokken voelt bij de wijk: “Het gaat om het gebaar. Een vergoeding geeft vrijwilligers die bereid zijn om bij nacht en ontij zichtbaar aanwezig te zijn erkenning en eigenwaarde."
Volgens Fronczek zorgt de vergoeding ervoor dat het voor de vrijwilligers ook niet meer vrijblijvend is. "Bovendien moet je als gemeente bereid zijn om te investeren in de wijk. Het gaat om maximaal 1500 euro per vrijwilliger per jaar.”
"Wanneer de burgemeester weg is, hebben de ambtenaren vrij spel."
Nurcan krijgt steun van Peter Raijmaekers van de grootste oppositiepartij de Roosendaalse Lijst. “Wanneer de burgemeester een toezegging doet, moet hij die nakomen en snel duidelijkheid geven. Dit duurt veel te lang. Gezien de meerwaarde van de buurtcoaches, zou een vergoeding ook niet misstaan.”
Fractievoorzitter Alex Raggers van de grootste lokale partij, de Vrije Liberale Partij (VLP), laat desgevraagd weten nog geen inhoudelijk commentaar te kunnen geven.
Komend voorjaar vertrekt burgemeester Han van Midden uit Roosendaal. Nurcan Akakça vreest dat daarmee het project voorgoed in een lade verdwijnt. “Wanneer de burgemeester weg is, hebben de ambtenaren vrij spel. Maar dan zoeken ze het maar uit. Ik heb mijn nek uitgestoken. Op een gegeven moment houdt het op.”
Wil je jouw verhaal over Kalsdonk met ons delen? Omroep Brabant zit van maandag 27 november tot en met vrijdag 1 december in Buurtcentrum Kalsdonk aan de Rector Hellemonsstraat 2a in Roosendaal. Je kan ons ook mailen op [email protected] of app ons op 040-2949492.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Schietpartijen, vuurwerkoverlast en armoede: dit is de pijn van Kalsdonk
'Stap over je angst heen', zegt de wijkagent tegen de bewoners van Kalsdonk