Video

Nelleke (76) kan niet zonder zuurstofapparaat en haar mantelzorger August

3 december 2023 om 10:00 • Aangepast 15 december 2023 om 02:04
nl
Nelleke (76) en Fons (81) leiden een teruggetrokken bestaan, maar ze zijn mede dankzij hun mantelzorger niet alleen. Ze wonen in de wijk Kalsdonk in Roosendaal en hebben allebei een kwetsbare gezondheid. Nelleke is door haar longziekte aan bed gebonden en Fons komt ook niet veel buiten. August (64) trok zich het lot van zijn broze buren aan. Als hun mantelzorger laat hij geen dag verstek gaan.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Nelleke en Fons wonen ruim dertig jaar in Kalsdonk. Ze ontmoetten elkaar op latere leeftijd. Het stel is niet getrouwd. Nelleke heeft weinig contact met de buitenwereld. Fons staat er niet helemaal alleen voor, hij heeft goed contact met zijn zoon. Bovendien trekt hij er ondanks zijn zwakke gezondheid nog opuit in zijn scootmobiel.

In de woonkamer brengt Fons urenlang door achter zijn computerscherm terwijl Nelleke er vanaf haar bed televisie kijkt. De zuurstofpomp waarvan ze afhankelijk is, maakt een zacht zoemend geluid. Labrador Cindy slaapt. En zo gaat er dag na dag voorbij.

"Ik zou niet weten hoe we het zonder August zouden moeten redden."

Buurman August verhuisde in 1992 van zijn geboorteland Suriname naar Roosendaal. “Een goede vriend vroeg mij op een gegeven moment of ik bij hem wilde komen wonen, zodat hij niet eenzaam was. Uiteindelijk belandde ik op die manier in Kalsdonk naast Fons en Nelleke. Ik deed al weleens klusjes voor ze. Sinds mijn vriend onlangs werd opgenomen in het verpleeghuis, kom ik dagelijks bij ze over de vloer”, vertelt August.

Hij doet de afwas en de was, laat de hond uit, snoeit de heg en gaat op zondag met een stofzuiger door het huis. Maar bovenal houdt August een oogje in het zeil.

“In Kalsdonk zorgen we voor elkaar. Dat is toch normaal”,zegt August terwijl hij de boterhammetjes voor Nelleke smeert in de keuken van de bescheiden arbeiderswoning. "tijdens mijn Surinaamse opvoeding heb ik geleerd dat je moet zorgen voor oudere mensen. Mijn buren zijn zo aardig, ik doe het daarom met liefde.” Nelleke reageert met breekbare stem: “Ik zou niet weten hoe we het zonder August zouden moeten redden, hij betekent alles voor mij."

"Echte vrienden leer je pas in nood kennen."

Fons en Nelleke krijgen ook bezoek van vrijwilligers van het Voor-elkaar-team in de wijk. Dit is een initiatief waarbij buurtgenoten andere buurtgenoten bezoeken voor een praatje of hulp. “We merken dat mensen het belangrijk vinden om gezien te worden. Dat geeft ze een goed gevoel, maar wat August doet is natuurlijk uitzonderlijk”, zegt vrijwilliger Hans van Dijk.

Nelleke krijgt het snel benauwd wanneer ze lang moet praten. Toch wil ze per se een goed woordje over haar buurman doen. “Er zijn maar weinig mensen zoals hij. Ik ben heel blij met August.” Fons valt haar vanachter zijn computer bij: “We krijgen ook hulp van thuiszorg, maar dan blijven er nog veel klusjes over. Zonder August kunnen ze ons beter opruimen. Echte vrienden leer je pas in nood kennen.”

Omroep Brabant was van maandag 27 november tot en met vrijdag 1 december aanwezig in Buurtcentrum Kalsdonk aan de Rector Hellemonsstraat 2a in Roosendaal. Wil je jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een bericht naar [email protected] of app ons op 040-2949492.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Schietpartijen, vuurwerkoverlast en armoede: dit is de pijn van Kalsdonk

'Stap over je angst heen', zegt de wijkagent tegen de bewoners van Kalsdonk

Bewoners willen wijk veilig maken maar krijgen geen vrijwilligersvergoeding

De gezondheid van Nelleke is broos (foto: Erik Peeters).
De gezondheid van Nelleke is broos (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!