ChatGPT of rijmwoordenboek? Zo krijg je de beste sinterklaasgedichten
Al vanaf begin november komen de eerste bezoekers weer naar de website van Michael, maar deze laatste week is het extra druk. De opkomst van AI en ChatGPT ziet Michael niet als bedreiging. Hij heeft zelf ook een AI-generator gemaakt waar mensen kant-en-klare zinnen kunnen laten maken.
Volgens Michael is er een zichtbaar verschil tussen de online tools. “Mijn AI-rijmwoordenboek is helemaal niet zo goed in teksten schrijven als ChatGPT, maar AI kan wel beter rijmen in het Nederlands. ChatGPT is dan weer handiger voor een goed verhaal waarbij de zinnen moeten kloppen.”
Michael merkt dat de meeste mensen het toch leuk vinden om zelf een gedicht te maken. “Sinterklaasgedichten zijn persoonlijk, dat schrijven mensen graag zelf. Daar kun je natuurlijk wel een hulpmiddel bij gebruiken: een beetje van jezelf en een beetje van het internet.” Zijn rijmwoordenboek had woensdag 1 miljoen pageviews en de AI-versie werd 20.000 keer bekeken.
"Bedenk vooraf al een leuke anekdotes die je kunt gebruiken in je rijm."
Zelf heeft hij zijn gedicht voor dit jaar al klaar. “Ik maak op het laatste moment nog wel wat korte rijmpjes voor bij kleine cadeautjes, maar het grote gedicht is er al. Het rijmen gaat mij redelijk makkelijk af, maar ik heb soms wel gebruik gemaakt van mijn rijmwoordenboek.”
De rijmbaas van Brabant heeft nog wel een paar tips voor mensen die de komende dagen nog moeten dichten. “Als het kan, maak de rijm dan met z’n tweeën. Dat werkt altijd heel goed, want je vult elkaar vaak snel aan. Bedenk ook vooraf al wat leuke anekdotes die je kunt gebruiken in je rijm.”
Het gezin van Michael is inmiddels ook helemaal fan van Mick’s Rijmwoordenboek. De zoon van Mick zit bij het hockeyteam in Vlijmen. “Hij vroeg of ik met mijn rijmwoordenboek het team wilde sponsoren. Natuurlijk doe ik dat. Nu hebben ze dus allemaal een trui met Mick’s Rijmwoordenboek er op.”
DIT VIND JE OOK INTERESSANT: