Video

Bossche bollen-onderbroek en andere Brabantse cadeautjes voor in de schoen

3 december 2023 om 09:00 • Aangepast 15 december 2023 om 02:04
nl
Een trui met 'Houdoe', een boxershort met Bossche bollen of een embleem van een worstenbroodje: de Sint heeft genoeg Brabantse keuzes dit jaar. Want zeg nou zelf, wat is er leuker dan in je schoen of surprise eens een keer een cadeautje vinden dat helemaal bij jouw stad of dorp past? Gelukkig heeft vrijwel iedere stad tegenwoordig eigen souvenirs.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

In bakkerij Royal in de Visstraat in Den Bosch verkoopt Guido van der Staak allang niet meer alleen de beroemde Bossche bollen. In de zaak is een apart hoekje ingericht met werkelijk álles waar je maar een Bossche bol op kunt afdrukken: kerstballen, schorten, sokken, mokken, theelepels en ja, dus ook een onderbroek. "Verkoopt hartstikke goed", lacht hij.

"Uit één pakket kun je zes Bossche bollen maken."

Het meest trots is Van der Staak op zijn Bossche bol Doe het zelf-pakket: "Die maken we hier in de winkel. Uit één pakket kun je zelf zes Bossche Bollen maken. Alleen de slagroom en suiker moet je zelf toevoegen."

Het Bossche chauvinisme zal niemand verbazen. De Bosschenaar is trots op zijn stad. In Tilburg was dat lange tijd anders. De Kruikenzeiker, het mannetje dat deemoedig met zijn hoofd naar beneden een kruik met z’n eigen urine erin naar de fabriek sjouwt, was niet voor niets jarenlang het symbool van de stad.

Maar de tijden veranderen. De laatste jaren wordt de Tilburger steeds trotser op z’n stad, merkt Lieke van Spaendonk. In Ollie’s in de Tuinstraat staat ze voor een muur van mandjes met emblemen erin. De groen-oranje kleuren van Kruikenstad springen eruit. En verder tientallen Brabantse kreten.

Het bekende logo van Disney werd verbouwd tot ‘Dès wel’. Een kat met een pul bier in de hand roept ‘Maawe meude mèèrege’. “Tilburgers worden steeds trotser op hun eigen stadje”, merkt Van Spaendonk. “Het is een dorpse sfeer die hier hangt, heel warm.”

“Ik vind het leuk om iets van hier te geven.”

Uit het kaartenrek trekt Willemijn ondertussen de ene na de andere typisch Tilburgse kreet: ‘Gij zèèt ene schône’, ‘Ik zie oe gère’, ‘Mòkt ‘r een schôôn dag van’. “Ik kom niet uit Tilburg, maar gelukkig staat de vertaling eronder”, lacht ze. “We hebben teamweekend met de hockeyclub en we vieren Sinterklaas. Ik vind het leuk om iets van hier te geven in plaats van iets standaards. Mijn vriend heeft hier afgelopen week een Tilburgse trui gekocht."

Even verderop kiest Christel voor een Tilburgse schort en servetten: “Voor een collega. Hij gaat weg. Hij komt uit Brazilië en zo kan hij nog eens aan ons en aan Tilburg terugdenken.” Ze vindt het leuk dat er steeds meer typisch Tilburgse spulletjes te koop zijn: “Net als in Den Bosch. Maar hier waren weinig oude gebouwen en Tilburgers waren heel lang niet trots op hun stad. Maar nu is het volop in ontwikkeling en dus mogen we, terecht, trots zijn.”

Maar niet alleen in Tilburg en Den Bosch kan de Sint terecht voor een origineel cadeau. Bijna iedere Brabantse stad heeft tegenwoordig eigen souvenirs. Zo koop je bijvoorbeeld winegums in de vorm van het Philips Stadion en Evoluon voor een Eindhovenaar. In Heeze verkopen ze houten kerstballen van de dorpen Heeze, Leende en Sterksel. Of je geeft een 3D-puzzel van de Grote Kerk cadeau aan een Bredanaar. En als je het gewoon lekker bij (Omroep) Brabant wilt houden, dan kun je voor een Brabantse kerstbal, kersttrui of muts ook gewoon terecht in onze webshop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!