Gemeenteraad: 'Efteling kreeg niet meer ruimte dan andere ondernemers'

2 december 2023 om 18:30 • Aangepast 15 december 2023 om 02:00
nl
De fracties in de gemeente Loon op Zand scharen zich achter burgemeester Hanne van Aart, die vindt dat de Efteling tijdens de coronapandemie niet is voorgetrokken. Zij reageerde vrijdag op een onderzoek van Omroep Brabant waaruit het beeld ontstaat dat de gemeente een stuk soepeler was met wetten en regels voor de Efteling dan voor andere ondernemers.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De gemeente Loon op Zand ging tijdens de coronacrisis creatief om met de regels, zo blijkt uit ruim tweehonderd mails en andere documenten die de gemeente op verzoek van Omroep Brabant openbaar maakte.

Horecazaken en terrassen waren dicht, terwijl in de Efteling extra terrassen geplaatst mochten worden. Ook mocht er een supermarkt worden geopend in het attractiepark, terwijl daar normaal een vergunning voor nodig is en het bestemmingsplan het moet toelaten. Door het een 'warenhuis' te noemen, kon de Spar-supermarkt er toch komen.

Burgemeester Van Aart verklaart dat destijds alles netjes is gegaan: "Iedere ondernemer in onze gemeente heeft in coronatijd mogelijkheden gehad om zijn bedrijfsvoering voort te zetten. Er is echt niks gebeurd wat het daglicht niet kan verdragen."

"Die drieduizend mensen die er werken, mochten niet de dupe worden."

Fractievoorzitter Henk van Komen van Gemeentebelangen, de grootste partij in Loon op Zand, zegt dat het destijds 'een heel ingewikkelde situatie is geweest, met gedogen en speciale regels'. "Je kunt de Efteling niet vergelijken met een café op de Markt in Kaatsheuvel. In coronatijd is gekeken hoe we alle ondernemers, en zeker zo'n grote onderneming als de Efteling, enigszins konden helpen. We wilden ervoor zorgen dat die 3000 mensen die er werken daar niet te dupe van werden."

Van Komen zegt dat de fracties voorstander zijn van 'gelijke monniken, gelijke kappen, een gelijk speelveld voor iedereen'. "Maar in coronatijd was dat een heel lastige. Toch heb ik niet de indruk dat de Efteling voorgetrokken is en dat er anders met andere ondernemers is omgegaan."

"We verwachten dat ambtenaren kritisch zijn en discussies voeren."

Maaike Mesdag, fractievoorzitter van Pro3: "We hebben destijds steeds aangedrongen om mee te denken met de ondernemers en om maatwerk te leveren. Voor zover wij weten is dat ook gedaan. Dat er discussies waren tussen de ambtenaren over hoe om te gaan met de Efteling in coronatijd, is voor haar geen verrassing. "Dat verwachten we ook, dat ze kritisch zijn, dat hoort bij hun werk. Uiteindelijk is het aan de burgemeester om de uiteindelijke afweging te maken."

Dat de Efteling meer ruimte en meer marges kreeg dan andere ondernemers, gelooft Mesdag niet. "Met alle ondernemers die in de problemen dreigden te komen door de pandemie, is zoveel mogelijk meegedacht." Ook zegt ze: Ik kan me wel voorstellen dat er, en dat geldt voor iedereen die te maken had met de gevolgen van corona, gezocht is naar het grijze gebied in de regelgeving. En ik neem aan dat de Efteling dat ook heeft gedaan."

VVD-fractievoorzitter Michel Verhoeven wil tijdens de raadsvergadering op 14 december vragen stellen over de kwestie. "Hopelijk komt er dan meer duidelijkheid."

Het onderzoek wordt ook uitgelegd in de YouTube-serie 'Hoe..?'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!