Liveblog

Ouders en twee kinderen dood door hardrijder: Thomas de G voor de rechter

5 december 2023 om 10:51 • Aangepast 25 oktober 2024 om 21:23
nl
De 33-jarige Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek reed op 10 maart een vader, moeder en hun twee kinderen dood op de A59 bij Sprang-Capelle. Vandaag staat hij voor de rechter in Breda en hoort hij welke straf justitie tegen hem eist. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de zaak. Wil je automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door
  • Thomas de G. reed veel te hard en en filmde de snelheidsmeter met zijn telefoon. Daarop is te zien dat hij harder dan 250 kilometer per uur reed.
  • In totaal waren er vier auto’s en één vrachtwagen bij het ongeluk betrokken.
  • De auto met het verongelukte gezin vloog na het ongeluk in brand.

Liveblog

16.55

De zaak wordt gesloten

De rechtszaak zit erop. Over twee weken, op 19 december, doet de rechtbank uitspraak.

16.51

De G. aan het woord

Thomas de G. neemt het woord: "Aan alle aanwezigen hier in de zaal: ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Het had nooit mogen gebeuren. Voor de slachtoffers niet, en voor mezelf niet. Als ik het kon terugdraaien, had ik dat gedaan. het gezin heeft het nooit mogen overkomen. Ook voor vrienden, familie en collega's, vind ik het verschrikkelijk.

Ik hoop dat jullie de kracht kunnen vinden om dit een plek te kunnen geven. Ik wil mijn omgeving bedanken voor hun steun. Ook hun leven staat op z'n kop. Het heeft alleen maar verliezers. Het spijt me voor iedereen."

Thomas de G. in de rechtbank (beeld: Adrien Stanziani)
Thomas de G. in de rechtbank (beeld: Adrien Stanziani)
16.29

'Ingewikkeld om andere zaken te noemen'

De advocaat van De G. is klaar met zijn betoog. De officier van justitie reageert op de andere zaken die de advocaat noemde. De officier vindt het 'ingewikkeld' om de zaak van Thomas de G. met andere te vergelijken, omdat de zaken op elkaar lijken, maar niet één op één hetzelfde zijn.

15.56

Advocaat De G.: 'Geen sprake van doodslag'

De advocaat van Thomas de G. vindt dat er geen sprake is van doodslag. Hij gebruikt in zijn betoog een voorbeeld van de zaak van een ongeluk op de A20 in Schiedam, waar de rechtbank de verdachte vrijsprak op doodslag.

Het gaat om een zaak uit 2021. Een man reed toen met 250 kilometer per uur een auto van achter aan. Een man kwam om het leven.

Het Openbaar Ministerie eiste in de zaak acht jaar cel voor doodslag, maar daar zag de rechtbank geen bewijs voor, zo schreef Rijnmond begin oktober bij de uitspraak in de Schiedamse zaak.

De advocaat van Thomas de G. vindt de zaak vergelijkbaar met die van zijn cliënt. "De gevolgen in deze zaak zijn uitzonderlijk ernstig. Maar het is nog geen criterium om het als doodslag te kwalificeren."

15.40

Zaak gaat weer verder

De pauze is voorbij. De advocaat van verdachte Thomas de G. is aan het woord.

15.15

Zaak geschorst

De zaak is even geschorst voor een korte pauze.

15.14

Eis: gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging

De G. moet, als het aan het OM ligt, zeven jaar de cel in. Ook vindt het OM dat tbs met dwangverpleging gepast is. Met die maatregel gaat het OM mee in het advies van de deskundigen die De G. hebben onderzocht.

15.10

'Gedrag van verdachte staat niet op zichzelf'

Volgens de officier van justitie staat het gedrag van Thomas de G. 'niet op zichzelf'. "Er zijn jongeren die denken dat ze de koning op de weg zijn. Ze zien andere auto's als objecten die ze zo snel mogelijk voorbij moeten rijden, in plaats van eraan te denken dat er personen in zitten."

Het OM wil dat De G. tien jaar niet mag rijden. Die tien jaar gaan pas in nadat hij een straf heeft uitgezeten.

14.54

'Verdachte kent de gevaren van alcohol als geen ander'

De G. 'kent de gevaren van alcohol als geen ander', vindt het OM. Hij maakte op de dagen rondom het ongeluk foto's van blikjes bier in het middenconsole van zijn auto.

"Het was niet de vraag óf verdachte een dodelijk ongeluk zou veroorzaken, maar wanneer", vindt de officier van justitie.

14.44

OM vindt doodslag bewezen

Het OM vindt dat doodslag bewezen is. Hoewel De G. niet de intentie had om slachtoffers te maken, is er wel sprake van 'voorwaardelijk opzet'. Hij nam de kans voor lief dat mensen zouden overlijden door de combinatie van zijn rijgedrag en het gebruik van alcohol.

14.32

Ongeluk wordt besproken

De officier van justitie bespreekt de omstandigheden van het ongeluk. De snelheid van de auto van De G. was op het moment van de botsing 203 kilometer per uur.

De G. werd twee weken na het ongeluk aangehouden, nadat er belastend materiaal op zijn telefoon (de video waarop hij zijn dashboard filmt) wordt gevonden. Pas nadat De G. werd aangehouden, verklaarde hij dat hij had gedronken.

Bloedonderzoek liet zien dat er bij De G. geen drugs in het spel was. Er werden wel resten van medicijnen gevonden.

14.24

Officier van justitie aan het woord

De officier van justitie begint aan zijn betoog. Hij zal later vandaag laten weten welke straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen De G. eist.

"Niets is de nabestaanden bespaard gebleven. Het gezin wordt ook door de gemeenschap in Raamsdonksveer gemist. De verslagenheid was groot. Wat is er nu gebeurd? Welk feit valt De G. te maken? Ik zal die vragen in dit requisitoir beantwoorden", zegt de officier van justitie.

14.13

Onderzoekers vinden tbs 'noodzakelijk'

De deskundigen vinden het 'noodzakelijk' dat De G. tbs met dwangverpleging krijgt, omdat er kans dat hij opnieuw met alcohol op achter het stuur zou stappen.

De G. liet in gesprekken weten dat hij gemotiveerd is voor behandeling, maar deskundigen hebben zorg dat hij het niet vol zou houden. Het zijn 'pijnlijke dingen waar hij mee aan de slag moet'. Daarom wordt er tbs met dwangverpleging geadviseerd.

De G. vindt zelf ook dat hij behandeld moet worden. "Honderd procent", zegt hij.

14.03

'De G. had tijdens ongeluk geen last van stoornissen'

Thomas de G. verklaarde vanmorgen dat hij een black-out had tijdens het ongeluk. De persoonlijkheidsstoornissen en alcoholverslaving van De G. hadden invloed op zijn gedrag, maar tijdens de fatale rit was hij er volgens de onderzoekers 'helemaal verantwoordelijk voor'.

"Er waren geen bijzondere momenten. Hij was toen niet emotioneel in de war", zegt een deskundige die De G. onderzocht.

Deskundigen denken dat de kans groot is dat De G. later opnieuw terug zou vallen in de alcoholverslaving. "Uiteindelijk zal hij dan ook opnieuw in de auto stappen."

De onderzoekers geven aan geworsteld te hebben met hun conclusie. "We denken dat hij op dat moment niet in de war was." De alcohol 'dempte' de klachten van De G..

14.00

De G. maakte 'oprechte indruk' bij onderzoeken

Thomas de G. maakte volgens deskundigen die hem na het ongeluk onderzochten een 'oprechte indruk' bij zijn verklaringen. De rechter benoemt dat De G. eerder tijdens de zitting huilde bij onder meer de verklaringen van de nabestaanden. "Ook dat kwam oprecht over. Al zullen de nabestaanden misschien denken: daar koop ik niks voor."

13.56

De G. kreeg cursus nadat hij eerder met alcohol op reed

De G. reed eerder met alcohol op en moest daarom een cursus volgen. Een 'educatieve maatregel', noemt de rechter dat. De G. verklaarde dat 'iedereen les zou moeten krijgen om te weten dat je met twee flesjes bier op niet meer kunt rijden'.

De rechter vraagt hoe dat rijmt met het eigen gedrag van De G.. "Niet", antwoordt hij.

13.50

'Ik was aan alcohol verslaafd'

Thomas de G. geeft toe dat hij was verslaafd aan alcohol. "Nu nog?", vraagt de rechter. "Nee, ik heb al negen maanden niks meer op."

De rechter vraagt de verdachte of hij in de toekomst weer zou gaan drinken. "Daar zit ik niet op te wachten", zegt De G..

"Ik was aan het afbouwen en de gewoonte eruit te krijgen", verklaart hij. De G. dronk 's avonds veel bier, maar had daar naar eigen zeggen de volgende dag op zijn werk geen last van.

13.42

Ging niet goed met verdachte

De ouders van De G. gingen uit elkaar in zijn tienerjaren. Hij voelde zich daar lange tijd schuldig over. In 2011 overleed een schoolvriend door een ongeluk, in 2019 overleed zijn beste vriend. Daar had hij al zestien jaar lang een sterke band mee, er was dagelijks contact.

In de periode dat De G. zich slechte voelde en depressieve klachten had, kon hij bij die vriend terecht. 'Als de één gaat, gaat de ander ook', spraken de twee af. Eén jaar na de dood van zijn beste vriend, raakte een vriend vermist die door De G. als zijn broertje werd beschouwd. Hij werd dood teruggevonden in het kanaal.

In die periode dronk De G. veel alcohol. Het was voor hem een soort medicatie, waardoor hij tot rust kwam. Dat kwam eerder vandaag ook al aan bod.

13.40

Persoonlijke omstandigheden

De zaak wordt hervat met de persoonlijke omstandigheden van verdachte Thomas de G.. Er komen onder meer deskundigen aan bod die De G. na het ongeluk hebben onderzocht.

13.34

De zaak gaat weer verder

De pauze is voorbij. Nabestaanden hebben aangegeven toch langer door te willen gaan dan vier uur, zodat de zaak morgen niet verder hoeft te gaan.

13.30

Indrukwekkende verklaring van de zus van de verongelukte moeder

12.38

Zaak gaat om 13.30 uur verder

De zaak gaat om 13.30 uur verder. Er is een pauze van een klein uur.

12.26

Sprekers zijn klaar

De voorzitter van de rechtbank bedankt de sprekers. Hij noemt de betogen 'indrukwekkend' en vraagt De G. wat hij ervan vindt. Hij wil later schriftelijk uitgebreid reageren, maar zegt wel: "Ik snap dat het zoveel impact heeft. Het had nooit gemogen."

12.25

'We zijn allemaal onszelf verloren'

10 maart is niet alleen de dag dat het gezin omkwam. "We zijn allemaal onszelf verloren", zegt de zus van de omgekomen vrouw. "We zijn in een hel beland. Er moesten vier uitvaarten geregeld worden. We moesten op 11 maart op zoek naar de papieren van de uitvaartverzekeringen. Alles was zoals ze het hadden achtergelaten. Het huis was leeg. De ziel was eruit."

"Afscheid nemen van twee kinderen met nog een heel leven voor zich. De uitvaart was op de verjaardag van mijn moeder."

"Ik neem het je zó kwalijk. Zó ontzettend kwalijk. Je hebt ons alles afgenomen", zegt ze tegen De G. De G. kijkt naar beneden. "Kijk maar goed naar de foto. Ik hoop dat elke keer als je je ogen sluit je ze ziet."

12.20

'Acht handen op één buik'

"Het gezin kwam voor hen allemaal op de eerste plaats. Acht handen op één buik. We moesten een uitvaart regelen voor een gezin. Wij hebben het huis leeg moeten halen. De rapporten die de kinderen die dag gekregen hadden en nog op tafel lagen. De verjaardagscadeaus die nog op de kast stonden. Alles is door onze handen gedaan. Alles is gedoneerd. Alles wat hen dierbaar was. Uit alles blijkt hoeveel ze als gezin van elkaar gehouden hebben", zegt de moeder en oma van de slachtoffers.

"Nu is het 5 december en zitten we met onze gezinnen hier. Eigenlijk zouden we het sinterklaasfeest moeten vieren. Daar keken de kinderen naar uit. Ook dat heb je van ons afgenomen."

"Er is geen straf die recht zal doen aan wat jij ons hebt afgenomen. We hebben er weinig vertrouwen in dat je leert van je fouten. Het is voor jou slechts een nare fase in je leven. Het is slechts een komma, waarna je weer verder kunt."

"Ons gezin is beschadigd. Niet meer compleet. We voelen dat op elk moment dat we samenzijn. We hopen dat er een moment komt dat we ooit weer eens plezier kunnen beleven."

12.13

Oma spreekt

De oma van de kinderen van het gezin spreekt. Eind februari van dit jaar mocht hun kleindochter meespelen in een promotiefilmpje voor verkeersveiligheid. "Hoe cynisch is het dan dat nog geen twee weken later het gezin om het leven komt. In één klap zijn onze levens blijvend veranderd."

Voor het ongeluk had de familie een etentje om de verjaardag van de vader van het gezin te vieren. Zijn ouders probeerden hem bij thuiskomt te bereiken, maar ze kregen niemand te pakken. Ze zagen op het nieuws dat er een ernstig ongeluk op de A59 was gebeurd.

De kleindochter heeft het eindresultaat van het promotiefilmpje nooit kunnen zien. De kleinzoon keek uit naar het moment dat hij veertien zou worden, in mei.

12.11

Nabestaanden gaan spreken

De nabestaanden van de slachtoffers gaan spreken. Er is iemand van slachtofferhulp bij om de nabestaanden bij te staan. De foto van de familie wordt op wens van de nabestaanden op de schermen getoond.

12.06

Rechter leest app-gesprek voor

In december 2020 stuurde De G. een filmpje van een verkeersovertreding naar een vriend. 'Wat heb ik dit gemist joh', schrijft hij. 'Heb teveel bier op. En moest sigaretten hebben.'

'Sukkel', reageert de vriend. 'Haha en dalijk weer gepakt worden en dan is het huilen', vult hij aan. 'Op jouw schouder', zegt De G.. Hij noemt zichzelf in het gesprek een 'kanker badboy'.

In andere chatgesprekken zegt De G. dat hij het vervelend vindt als mensen met honderd inhalen. 'Kanker dan die voet op het gas', schrijft De G..

11.56

Vriendin waarschuwde De G. voor alcoholgebruik

De ex-vriendin van De G. waarschuwde hem vaak om niet met alcohol achter het stuur te stoppen. 'Honderdduizenden keren', zo verklaarde ze, zegt de rechter.

"Klopt het dat u tientallen keren met alcohol hebt opgereden?", vraagt de rechter. "Voor mij zit er een verschil in of ik één biertje drink of me volgooi met alcohol", antwoordt De G. Volgens De G. ervaart hij 'rust in zijn lichaam' na het drinken van alcohol.

Hij kreeg hulp bij de GGZ voor zijn stevige alcoholgebruik. De G. zegt dat hij normaal 's avonds niet meer naar buiten ging. Op de dag van het fatale ongeluk wel. "Helaas wel."

11.53

De G. had 'passieve doodswens'

De G. had een 'passieve doodswens'. Hij zat niet lekker in zijn vel in de periode voor het ongeluk. "Je ziet wel eens dat mensen dan gekke dingen doen", zegt de voorzitter. De G. zegt dat dat er niets mee te maken heeft, maar dat hij gewoon hard wilde rijden.

11.51

Filmpje stopte seconde voor ongeluk

De G. filmde zijn dashboard, waarop te zien was hoe hard hij reed. Dat filmpje werd gemaakt met de app Snapchat. De voorzitter vraagt of De G. het filmpje bewust de seconde voor het ongeluk stopte met opnemen.

"Zodra je het scherm loslaat, stopt het filmen", verklaart De G.

11.49

De G. luisterde rockmuziek en hardcore

Het gaat over de muziek die de verdachte luisterde in zijn auto. Een cd met harde rockmuziek en hardcore. "Het is geen muziek die uitnodigt om rustiger te gaan rijden", zegt de rechter. "Dat heeft op mij geen invloed", antwoordt De G.

11.40

Filmpje wordt getoond

Het filmpje van de verdachte wordt getoond. Daarop is te zien dat hij 250 kilometer per uur reed, kort voor het fatale ongeluk. Aanwezigen krijgen de kans om even uit de zaal te gaan, maar iedereen blijft zitten.

Op de beelden is te zien hoe de verdachte over de weg slingert. De botsing zelf is niet te zien. De voorzitter van de rechtbank zegt dat de auto veel 'beweegt'. De advocaat van De G. zegt dat het ook de trillingen van de hand van de verdachte kunnen zijn.

11.34

De G. maakte vaker filmpjes van verkeersovertredingen

De G. maakte niet alleen van dit fatale ongeluk beelden. Op het politiebureau is hij geconfronteerd met het feit dat er nog veel meer beelden van verkeersovertredingen maakte. Die stonden op zijn telefoon.

De verdachte denkt dat hij 'trots' was dat zijn auto de snelheden kon halen. "Dan moet u naar het circuit gaan", zegt de voorzitter van de rechtbank. "Waarom zou u trots zijn op zoiets?"

"Niet op mezelf, maar op de auto", zegt De G. Hij zegt dat niet alle beelden van verkeersovertredingen op zijn telefoon van zichzelf waren. "Ik kreeg wel eens iets doorgestuurd", zegt hij daarover.

11.31

'Ik wilde 112 bellen'

"Ik ben uitgestapt en wilde meteen 112 bellen. Maar ik had mijn telefoon niet in mijn broekzak. Ik ben naar de auto van de slachtoffers gelopen en heb geprobeerd de vrouw uit de auto te halen", zegt De G. De auto stond toen al in brand. "Ik weet dat ik aan de deur heb staan trekken. Maar ik kreeg de deur niet open", vertelt hij emotioneel.

11.26

'Ik weet alleen het moment dat de auto naar links kwam'

"Ik weet niet waarom ik de autorit me niet herinner. Ik had wel eens black-outs, dat kwam vaker voor", zegt De G. "Ik weet alleen het moment dat de auto naar links kwam." De auto van de familie reed op de rechterrijbaan achter een vrachtwagen en ging naar links om die in te halen.

De G. zegt dat zijn black-outs te maken kunnen hebben 'met mijn alcoholconsumptie'. De psychiater en psycholoog zeggen dat de black-outs na onderzoek moeilijk te plaatsen zijn.

"Het kan ook zo zijn, ik zeg het maar zo is, dat het moeilijk is om dingen te verklaren op de zitting. Dat het makkelijker is om te zeggen dat je het niet meer weet", zegt de voorzitter van de rechtbank.

"Dan had ik me liever niet meer herinnerd wat er daarna gebeurde", zegt De G. Hij zegt dat hij pas op het politiebureau hoorde hoe hard hij reed.

11.22

Verdachte kreeg waarschuwingen

De G. raakte zijn rijbewijs eerder kwijt, omdat hij eerder met alcohol op achter het stuur stapte. Een ex-vriendin van De G. wees hem er vaak op dat alcohol en verkeer een slechte combinatie is. De ex zou dat 'honderdduizend keer' tegen hem hebben gezegd, zegt de voorzitter van de rechtbank. "Toch maakt u de keus wel. En niet één keer, maar twee keer."

De verdachte dronk thuis bier en bij een vriend. "Ik dacht één, maar het bleken er twee te zijn. Ik heb mezelf overschat, denk ik."

11.19

Verdachte spreekt

De G. is aan het woord. "Het laatste moment van de autorit kan ik me herinneren", zegt hij. De verdachte zegt dat hij 'meerdere biertjes' heeft gedronken voordat hij in de auto stapte. "Zeven of acht flesjes." Hij was thuis aan het gamen en ging daarna de weg op om naar een vriend te gaan. "Ik heb niet nagedacht dat ik al veel alcohol op had."

11.16

'Slachtoffers op verschrikkelijke manier verongelukt'

"De slachtoffers zijn op een verschrikkelijke manier aan hun eind gekomen", zegt de voorzitter. De moeder van het gezin was niet op slag dood. De auto vloog na het ongeluk in brand, de slachtoffers hadden geen kans om uit de auto te komen.

11.14

Verdachte emotioneel

De voorzitter van de rechtbank leest de namen van de omgekomen familieleden voor. De G. reageert emotioneel. "Raakt het u?", vraagt de voorzitter. De verdachte knikt.

11.04

Officier van justitie aan het woord

De zaak begint met formaliteiten. De officier van justitie leest voor waar De G. van wordt verdacht. Verder legt de voorzitter van de rechtbank uit wat er vandaag gaat gebeuren: de verdachte wordt verhoord, het filmpje wat de verdachte maakte van zijn actie wordt vertoond en nabestaanden komen aan het woord.

11.01

Drie sprekers

Drie nabestaanden spreken vandaag in de rechtbank. Op verzoek van de familie wordt op de schermen in de rechtszaal een foto van de omgekomen familie getoond.

10.59

Zaak stopt op tijd vanwege pakjesavond

De zaak stopt vandaag rond half vier of vier uur, laat de voorzitter van de rechtbank weten. Dat heeft te maken met pakjesavond, zodat de aanwezigen vanavond tijd met familie kunnen doorbrengen.

10.58

'Blij dat de zitting plaatsvindt'

"Ik kan me voorstellen dat het voor u een moeilijke dag is", zegt de voorzitter van de rechtbank tegen de verdachte. "Ook voor de rechtbank is dit een zaak van de buitencategorie." De voorzitter vraagt de verdachte of hij opgelucht is dat de zaak begint. "Ik ben blij dat de zitting plaatsvindt. Maar ik zie er ook tegenop", zegt verdachte De G.

10.50

De zaak gaat beginnen

Het is druk in de rechtszaal. De familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers en de verdachte zijn aanwezig. De zaak begint vijftig minuten later dan gepland, omdat de verdachte niet op tijd in de rechtbank kon zijn.

10.30

Hier gaat de zaak over

In dit liveblog blijf je vandaag op de hoogte van de zaak. Hier lees je waar het vandaag over gaat. In onderstaande video zie je de ravage die na het ongeluk op de A59 ontstond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!