Ongeluk in Oud Gastel waarbij vier doden vielen nagebootst door experts
De politie sprak zelf over nader onderzoek. Dat werd zondag gedaan op bedrijventerrein Borchwerf, tussen Roosendaal en Oud Gastel, op de plek van het ongeluk.
Er was een zelfde soort auto gehuurd, als die van de verdachte. Experts van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) hadden daarin apparatuur gestopt, zoals sensoren. Langs de weg stonden ook sensoren opgesteld. De auto reed allerlei snelheden tussen de 50 en 170 kilometer per uur.
De Roosendaalsebaan en een deel van de Nelson Mandelaweg werden urenlang afgesloten. Verkeer vanaf onder meer de A17 wordt omgeleid. Overal stonden agenten om verkeer om te leiden.
Kijkers
Langs en ook op de weg stonden mensen van de rechtbank, politie, een officier van justitie en iemand van het advocatenkantoor van de verdachte. Ook nabestaanden waren er bij. Ze keken vanuit een bushalte naar het onderzoek.
De gegevens die uit de rij-tests komen, vergelijken experts met de beelden van beveiligingscamera's van de fatale avond. Die data moeten samen met de camerabeelden een nog completer beeld geven van het ongeluk.
De botsing zelf is zondag niet nagebootst. Er zijn ook geen remtests gedaan.
Gaspedaal
Op deze weg ging het op een vrijdagavond, begin september 2022 gruwelijk mis. Het was nog licht. Vanuit Roosendaal kwam een huurauto met Duits kenteken aanrijden. Achter het stuur van de Mercedes-SUV zat Omar E. (28) uit Roosendaal. Hij zou het gaspedaal fors ingetrapt hebben, tot 155 op de teller stond, bleek uit eerder onderzoek van de boordcomputer. Dat is drie keer harder dan daar is toegestaan op de voorrangsweg.
Op dat moment waren de verkeerslichten uitgevallen. Uit een zijstraat -Het Appeltje- kwamen de slachtoffers de Roosendaalsebaan op rijden. Op dat moment kwam van links, uit een flauwe bocht, Omar E. aanstormen. Of ze hem zagen is onbekend.
Op het kruispunt ramde E. de auto van de slachtoffers in de flank. Het resultaat was gruwelijk: twee vrouwen van 39 en 42 overleden, net als twee kinderen van 8 en 10 uit één gezin. Een derde kind van 9 raakte gewond. Het waren allemaal inwoners van Bosschenhoofd.
Het ongeluk maakte diepe indruk op nabestaanden, het dorp maar ook op hulpverleners die erbij waren.
Vragen
Omar E. werd meteen na de crash opgepakt en aangeklaagd voor roekeloos rijden. Hij had niet gedronken en ook geen drugs gebruikt. Vanaf de eerste openbare zitting, een jaar geleden in Breda, vroeg de advocaat van E. om een reconstructie. Hij wilde de situatie zelf graag zien omdat hij niet uit de buurt komt. Bovendien heeft hij nog diverse vragen over het ongeluk.
De verdachte zelf was zondag niet bij de reconstructie. Hij is in maart dit jaar na een half jaar voorarrest vrijgelaten, onder strenge voorwaarden.
In de zomer pakte de politie E. voor een andere verdenking. Hij zou in de drugshandel zitten met nog twee andere mannen uit Roosendaal en Halsteren. Bij een inval in de Reginadonk in Roosendaal vond de politie onder meer 13 kilo wiet en 45.000 euro aan contanten. De man heeft een strafblad. Hij is vaker veroordeeld voor verkeersovertredingen en drugshandel.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Ongeluk met vier doden in Oud-Gastel, Omar E. toch weer vast