Fietsers en voetgangers op de snelweg: zo komt dat en dit moet je doen

11 december 2023 om 20:00 • Aangepast 22 december 2023 om 02:03
nl
In Nederland komen er iedere dag mensen op hun de fiets, scooter, scootmobiel of te voet op de snelweg terecht. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om 4000 mensen per jaar. Hoe komt het dat zoveel mensen de weg kwijtraken? Wat moet je doen als je iemand op de snelweg ziet fietsen of lopen? En als je zelf per ongeluk de verkeerde afslag neemt, hoe kom je er dan zo veilig mogelijk weer weg?
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Rijkswaterstaat noemt iedereen die op de snelweg zit en daar niets te zoeken heeft een 'snelwegwandelaar', dus ook als je op de scooter of de fiets zit. En dat snelwegwandelen is levensgevaarlijk, legt een woordvoerder uit.

Slecht zicht
Als fietser of voetganger ben je op de snelweg namelijk een stuk minder goed zichtbaar, en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. "Dat geldt ook voor de andere weggebruikers die wel in de auto zitten. Die kunnen schrikken of moeten uitwijken en daar kunnen ongelukken van komen", aldus Rijkswaterstaat.

Snelwegwandelen kwam vorig jaar in Nederland ruim 4000 keer voor. "Vooral rond grote steden, zoals Eindhoven en Den Bosch", weet de woordvoerder. Dit jaar ligt dat aantal nog iets hoger, maar dat kan volgens haar ook komen doordat de meldingen beter worden geregistreerd.

Enkele veelvoorkomende oorzaken dat mensen per ongeluk op de snelweg terechtkomen:

  • Soms hebben mensen gedronken of drugs gebruikt.
  • Soms gaat het om verwarde mensen.
  • Mensen die hun navigatie verkeerd hebben ingesteld.
  • Automobilisten die met een lege tank op de vluchtstrook terechtkomen, besluiten soms naar een tankstation te lopen.
  • Voor mensen uit het buitenland zijn de regels niet altijd duidelijk, waardoor ze de snelweg op kunnen fietsen zonder door te hebben dat dat niet de bedoeling is.

Wat kun jij doen?
Volgens Rijkswaterstaat is de eigen veiligheid het allerbelangrijkst. Kom je dus per ongeluk met je fiets of scooter op de snelweg terecht, stap dan zo snel mogelijk over de vangrail heen. "Het liefst neem je je fiets ook mee, zodat hij geen obstakel voor auto's kan vormen, maar jij bent het belangrijkst", zegt Coevering.

Ook als je iemand anders ziet wandelen of fietsen, staat eigen veiligheid voorop, vult ze aan. "Stop niet en stap niet uit, maar bel zodra dat veilig kan 112. De politie kan dan direct naar deze snelwegwandelaar toe om hen in veiligheid te brengen."

OOK INTERESSANT:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!