Coffeeshops kunnen legaal geteelde wiet verkopen: 4 vragen en antwoorden
1. Waarom moedigt de overheid legaal geteelde wiet aan, terwijl roken ontmoedigd wordt?
Tien telers hebben van de overheid een vergunning gekregen om legaal wiet te produceren en te leveren aan coffeeshops. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houden daarbij een oogje in het zeil. De vergunning voor legale wietteelt is vooral bedoeld om illegaal geteelde wiet niet meer via de achterdeur bij de coffeeshop binnen te laten komen.
Van de illegaal geteelde wiet is het onduidelijk hoe deze is geteeld. Door de wietteelt legaal te regelen is er meer toezicht op de productie. Zo is bijvoorbeeld duidelijk welke bestrijdingsmiddelen er gebruikt worden. Bij de illegale teelt weet de afnemer dat niet. Volgens minister Kuipers van Volksgezondheid wordt de wiet door legale teelt zuiverder en minder vervuild.
Een ander doel van de wiettest is dat er minder geld naar de illegale wietteelt gaat. Volgens Theo Weterings, burgemeester van Tilburg, zou er teveel van het illegaal verdiende kapitaal zijn gegaan naar de ontwikkeling van allerlei andere criminaliteit.
Overigens blijft ook legale wiet roken natuurlijk niet goed voor je gezondheid. Om te waarschuwen voor gezondheidsrisico's zit er een bijsluiter bij de legale wiet. Daarnaast ziet de verpakking er neutraal uit en niet aantrekkelijk, volgens coffeeshopeigenaar Rick Brands. Dit sluit aan bij het plan voor een rookvrije generatie van de overheid.
2. Hoe goed is de legaal geteelde wiet?
Coffeeshophouder Brands is blij met de komst van de legaal geteelde wiet. “De cannabisliefhebber is toe aan schone cannabis die vrij is van pesticiden. Ook worden er geen verzwaringsmiddelen gebruikt om de wiet zwaarder te maken en daarmee de opbrengst te verhogen. Dat is niet wat we willen en wat de cannabisliefhebber verdient.” Minister Kuipers sluit zich aan bij Brands en spreekt van groot belang voor de volksgezondheid.
3. Is de legale wiet duur?
Onze verslaggever Willem-Jan Joachems is vrijdagmorgen bij de opening van de eerste doos legaal geteelde wiet. Toen Joachems op de prijslijst van coffeeshop De Baron keek, viel het hem op dat de prijzen vergelijkbaar zijn met de illegaal geteelde wiet.
4. Mag er meer legale wiet in voorraad zijn bij een coffeeshop dan eerst?
De bestaande wet- en regelgeving blijft tijdens het experiment voor een groot deel hetzelfde. Er is wel een uitzondering in de handelsvoorraad. Zo geldt bijvoorbeeld tijdens het experiment de huidige grens van 500 gram niet. Ook mag de coffeeshophouder een bestelling bij een aangewezen teler laten liggen als een soort voorraad. "Toch zijn coffeeshophouders er voorzichtig in. Zij willen zoveel mogelijk rond de 500 gram voorraad blijven", zegt onze verslaggever.
Zo opende Minister Kuipers van Volksgezondheid vrijdagmorgen de eerste doos met legaal geteelde wiet bij Coffeeshop De Baron in Breda:
DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:
Hier lees je meer over hoe de eerste doos met legaal geteelde wiet vanmorgen in Breda