Deze Brabantse held van Japanse club moet nu Manchester City vellen

17 december 2023 om 13:00 • Aangepast 28 december 2023 om 02:01
nl
Hij verdient zijn brood met voetballen al vanaf 2015 in het buitenland, maar sinds vrijdag kennen voetballiefhebbers uit alle werelddelen Alex Schalk pas goed. De 31-jarige spits schoot hoogstpersoonlijk zijn Japanse ploeg Urawa Red Diamonds naar de halve finale van het WK voor clubs. Manchester City is dinsdag de tegenstander. "Je droomt er weleens van hoe je juicht bij het scoren van een belangrijk doelpunt. Maar als je goal dan ook echt de wereld overgaat, weet je even niet meer wat je doet. Er was een enorme ontlading."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Alex Schalk zorgde voor een enorme vreugde bij zijn Japanse club. Als invaller maakte hij de enige goal in de wedstrijd tegen het Mexicaanse Club León. "Onze spits zag me vrij staan en ik bleef rustig voor de keeper. Het doelpunt vierde ik direct met onze honderden supporters, die bijna een hele dag hebben gereisd om hier op het WK in Saoedi-Arabië erbij te zijn. De goal maakte ontzettend veel los bij onze fans, maar ook in de rest van Japan. En over aandacht heb ik ook niet te klagen, mijn telefoon ontplofte."

Als winnaar van de Champions League in Azië is Urawa Red Diamonds een grote club. "We spelen altijd om de prijzen. In Azië staan onze supporters bekend om het gekkenhuis dat ze ervan maken. Zingen, schreeuwen, trommelen: de passie van de fans heb ik ook als speler. Maar als de wedstrijd hier is afgelopen, keert de rust weer terug. Ook dat is Japan."

"We willen ons meten met de absolute top."

Samen met Manchester City gaan de Japanners strijden om een plek in de WK-finale. "We willen niets liever dan ons meten met de absolute top. Manchester City is een geweldig team met allemaal toppers. Als wij een hele goede dag hebben en hun een hele slechte, weet je het nooit in het voetbal. Het is in ieder geval voor de club en voor mij een heel mooi affiche."

"Ik maak me absoluut geen zorgen."

Na avonturen in Schotland bij Ross County en in Zwitserland bij Servette FC speelt Schalk sinds 2022 in Japan. Zijn periode bij Urawa Red Diamonds komt na het WK ten einde. "Mijn contract loopt af en ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zeker na mijn goal op het WK maak ik me absoluut geen zorgen. Je stippelt een carrière nooit helemaal uit, maar ik ben tot nu toe trots op wat ik heb bereikt. Maar ik wil nog meer mooie hoofdstukken aan mijn loopbaan toevoegen."

Een terugkeer naar Nederland is een serieuze optie. “Na negen jaar in het buitenland zou het voor ons gezin mooi zijn om terug te keren. Er was de laatste jaren wel vaker interesse, maar het loopt zoals het loopt. Ik heb ooit gezegd dat ik bij NAC Breda wil afsluiten, maar ik sta in principe voor alles open."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!