Teodor zwemt 24 uur voor goed doel en plakt er uur aan vast voor een record

19 december 2023 om 14:02 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
Zijn doel was om 24 uur te zwemmen en daarmee geld op te halen voor onderzoek naar de zenuw-spierziekte ALS. Maar Teodor Bogdanov (34) uit Uden plakte er nog een uur aan vast, om zo het Bulgaarse record te verbreken. Dinsdag klom hij het zwembad weer uit. "Ik voel me best prima, alleen mijn linkerschouder doet veel pijn."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Zijn plan was om ieder uur twee kilometer te zwemmen in het zwembad in Uden, om daarna op de kant even wat te eten en drinken en te rusten. "De eerste zestien uur lag ik op schema, de laatste acht uur heb ik iets minder hard gezwommen. Ik was toch wat vermoeid, onder andere omdat ik veel met mensen heb gepraat. Uiteindelijk kwam ik op 44 kilometer in 24 uur."

Om in de recordboeken van zijn vaderland Bulgarije te komen, zwom hij nog een uur door. "Nog nooit had iemand uit Bulgarije 25 uur achter elkaar gezwommen. Dit record is mooi meegenomen. En het laatste uur ging sneller dan de uren daarvoor. Het zorgde toch voor wat extra energie."

"Tweederde van de dag heb ik pijn gehad."

Dat de voormalig rugby-international van Bulgarije aan deze sportieve uitdaging begon, was al bijzonder. Hij kampt met een elleboogbreuk, waarvoor hij binnenkort onder het mes moet. "Maar ik heb mijn elleboog niet gevoeld, al werden de spieren eromheen wel wat stijf. Ik had vooral last van mijn schouders. Tweederde van de dag heb ik pijn gehad, vooral aan de linkerkant. Daardoor was mijn techniek niet goed en ging het zwemmen moeizamer."

"De komende dagen ga ik vooral veel eten en drinken."

Tijdens de 24 uurs Swim Challengem die maandagochtend om zeven uur uur startte, had hij een groot deel van de dag steun van anderen. Rond middernacht bleven alleen zijn vrouw en broer over. Na zijn laatste meters in het Udense zwembad keerde hij met een voldaan gevoel terug naar huis. Nu is voor hem herstellen het belangrijkst. "Ik voel me best prima, al is mijn lichaam erg vermoeid. De komende dagen ga ik goed uitrusten en vooral veel eten en drinken."

Met zijn zwemmarathon heeft Teodor inmiddels bijna 3400 euro opgehaald. "Mooi dat mensen me hebben gesteund. De laatste dagen is er best veel geld bijgekomen dankzij collega's van mijn vrouw. Het geld gaat naar onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

24 uur zwemmen met een gebroken elleboog: 'Ik hou wel van een uitdaging'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!