Jan vertrok bij FC Den Bosch en werkt nu met Afrikaanse toptalenten
Als je een planning maakt in Ghana, weet je één ding zeker: het loopt vaak anders dan volgens planning. “Je moet hier flexibel zijn. Dat wist ik al, want ruim twintig jaar geleden werkte ik ook in Ghana. Toen was deze academie nog van Feyenoord. Klagen zal ik niet doen, want als je in zo’n avontuur stapt, weet je dat het minder gestructureerd verloopt dan dat je gewend bent.”
Hij noemt een recent voorbeeld, waaruit blijkt dat een afgesproken datum niet heilig is. “De competitie zou vorige week zondag beginnen, maar op het laatste moment bleek dat niet haalbaar. Het is nu op 7 januari gezet, maar ik durf te zeggen dat dit mogelijk ook niet doorgaat."
Het leven van Jan in het Afrikaanse land is goed. “De mensen in Ghana zijn supervriendelijk. Het is er veilig, ik durf zonder problemen ’s avonds op straat te lopen om naar een restaurant te gaan. Ik heb ook in Zuid-Afrika gewerkt, daar deed je alles per auto en moest je goed uitkijken dat je niet de verkeerde tegenkwam.”
Al verloopt in Ghana niet altijd alles perfect. “De dam in deze regio was opengegaan en daardoor kwam de pomp van ons complex onder water te staan. Zo hadden we geen stromend water meer. De elektriciteit viel ook uit. Drie weken later werkte alles pas weer.”
"In Nederland moeten we altijd het laatste woord hebben."
Als manager van de bekende Ghanese voetbalacademie heeft hij onder andere de taak om voor meer structuur en discipline te zorgen. “Maar ik houd altijd rekening met de Afrikaanse mentaliteit. Als ik wil dat er iets gebeurt, dan ga ik er niet gelijk honderd procent druk achter zetten. Je moet soms wachten, dat kan een paar weken duren. Wat ik heerlijk vind aan Ghana, is dat mensen niet de discussie aangaan. In Nederland wel, daar moeten we altijd het laatste woord hebben. Dat gezeur, vaak om helemaal niks.”
"Alle voetballers dromen van Europa."
Het doel is spelers op te leiden voor het buitenland. Door voornamelijk transfergelden kan WAFA blijven voortbestaan. “Alle jeugdspelers die hier komen, dromen van een carrière in Europa. Dankzij internet is de wereld een stuk kleiner geworden en de dromen nog groter. Veelal zijn de voetballers afkomstig uit arme gezinnen. Als ze een transfer afdwingen, dan geven ze vaak eerst geld aan hun familie om een huis te bouwen. Wij beseffen dat we als academie een belangrijke rol spelen voor veel families.”
De Brabander heeft voor twee jaar getekend, met de intentie om langer te blijven. “Maar je weet het nooit in de voetballerij. FC Den Bosch is en was mijn club, maar daar ben ik als technisch manager eerder weggegaan dan gehoopt. Dat komt door een buitenlandse investeerder die de club niet vooruit wil helpen, maar alleen denkt aan geld verdienen. Hier in Ghana heb ik een goed gevoel en kan ik doen waar ik achter sta: het ontwikkelen van jonge spelers.”