Jerry blij met veroordeling Bouterse: ‘Het verdriet ben ik nooit vergeten’

20 december 2023 om 21:30 • Aangepast 30 december 2023 om 02:02
nl
Dat Desi Bouterse ruim veertig jaar na de Decembermoorden is veroordeeld, is goed nieuws voor Jerry Bergraaf uit Tilburg: “Ik dacht: ze gaan het wegmoffelen. Ik ben blij dat ze dit voor elkaar hebben gekregen.” Jerry was nog maar een kind toen het gebeurde, maar het verdriet van toen staat nog altijd op zijn netvlies. Tilburg heeft een grote Surinaamse gemeenschap, maar Jerry is één van de weinigen die over het drama van toen willen praten.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Jerry kwam op zijn achttiende naar Tilburg en groeide op in Suriname. Hij was nog een kind van vijftien toen de Decembermoorden in 1982 plaatsvonden: de massamoord op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Desi Bouterse.

Het waren turbulente tijden. Twee jaar ervoor had Bouterse een staatsgreep gepleegd: “We woonden niet zo ver van de kazerne, dus we hoorden alle schoten. Militairen renden voor hun leven. En niemand wist wat er aan de hand was.” Maar in Jerry’s herinnering waren de inwoners in eerste instantie best trots: “Iedereen hoopte op verandering, want het ging niet zo goed met het land.”

“Een jongen kwam huilend naar school, zijn oom was vermoord.”

Hoe anders was het twee jaar later. Weer hoorde Jerry de schoten, dit keer vanuit Fort Zeelandia. In zijn directe omgeving vielen slachtoffers: “Een jongen die ik kende, kwam huilend naar school. Zijn oom, André Kamperveen, eigenaar van ABC Radio, was vermoord. Hij vertelde wat er was gebeurd en dat vergeet je nooit meer.”

Drie families op Jerry’s middelbare school waren getroffen. “Ik was een kind, ik kon het drama nog niet goed plaatsen. Maar het verdriet ben ik nooit vergeten.”

Nu Jerry al lang in Tilburg woont, merkt hij dat het drama van toen in Suriname totaal anders beleefd wordt dan hier. “Wij vinden dat het recht moet zegevieren. Maar de Surinaamse jeugd weet het niet. Het is zo lang geleden, ze hebben het niet meegemaakt en Bouterse vinden ze een goeie persoon. Omdat hij als president goede dingen voor ze heeft gedaan.”

"Erover spreken is lastig."

In de Surinaamse gemeenschap van Tilburg, merkt Jerry, is de veroordeling van Bouterse taboe: “Erover spreken is lastig. In Tilburg wonen veel leden van de marrongemeenschap. Zij hebben hun eigen strijd gehad met Bouterse.”

Want Bouterse wordt ook gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Moiwana-slachting in november 1986. Daarbij werden zeker 39 onschuldige Surinaamse marrons vermoord. Jerry: “Daar spreekt men niet over, dat is lastig.”

Nu Bouterse is veroordeeld, is Jerry bang voor de gevolgen. “Hij heeft een grote aanhang. Suriname is instabiel, met een schuld van 3,5 miljard. Ik was er in februari en ik heb nog nooit zo veel bedelaars gezien. Echt armoede, de mensen hebben gewoon honger. En daar komt dit bovenop. Ik houd m’n hart vast.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Jerry schaamde zich voor zijn afkomst maar is nu trots: 'Wil het doorgeven'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!