Video

Toch asielopvang in hotel: 'Afschuwelijk als het dicht had gemoeten'

22 december 2023 om 17:30 • Aangepast 9 januari om 02:06
nl
Er mogen toch asielzoekers worden opgevangen in het Van der Valk Hotel in Uden, maar minder dan de gemeente in eerste instantie had besloten. Dat oordeelde de rechter vrijdag. De uitspraak maakt een eind aan weken van juridisch gedoe tussen de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de ene kant en een groep omwonenden aan de andere kant. "Ik kan nu een stuk rustiger slapen nu ik weet dat er asielzoekers mogen worden opgevangen", zegt waarnemend burgemeester Rianne Donders.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De rechtszaak van vrijdag was het zoveelste hoofdstuk in de soap rond de opvang van asielzoekers in het hotel. Van de rechter mogen er voorlopig tweehonderd asielzoekers in het hotel komen, ‘om te kijken hoe dat gaat’. Daarnaast moet de gemeente meer omwonenden mee laten praten over de opvang. Ze mag niet meer beperken wie wel en niet mag meepraten. En er zijn allemaal regels rond de veiligheid bepaald.

"Ik had het afschuwelijk gevonden als de opvang dicht had gemoeten."

Het is een uitspraak waar elke partij tevreden mee zegt te zijn. "Bij ons heerst vooral opluchting", zegt waarnemend burgemeester Rianne Donders. "Ik had het afschuwelijk gevonden als de opvang dicht had gemoeten. We kunnen nu eindelijk open. Het is later dan we gehoopt hadden en met minder mensen dat we gehoopt hadden."

Advocaat Danny Snijders staat de omwonenden bij. "We zijn weer in het gelijk gesteld", zegt hij. "Ze moeten nu elke week overleggen met bewoners. En de gemeente mag geen mensen meer buitensluiten. Doen ze dat toch, dan krijgen ze een dwangsom. Meer hebben we ook niet gevraagd. We wilden een kans krijgen er iets van de mogen vinden." De advocaat hoopt dan ook dat de gemeente nu wel gaat luisteren naar de groep omwonenden.

"200 bedden zijn meer dan welkom."

Je kan je afvragen of deze juridische strijd er niet was geweest als de gemeente Maashorst vanaf het begin iedereen had laten meepraten. "Daar kan je achteraf iets van vinden", reageert de burgemeester. "Maar we hebben de lijn gevolgd zoals de inspraak op veel plekken in Nederland gaat. De rechter vindt daar nu iets anders van."

De uitspraak kan dus betekenen dat gemeenten hun inspraak rond een asielopvang voortaan anders moeten aanpakken: dat gemeenten meer mensen moeten laten meepraten dan alleen de mensen die heel dichtbij een mogelijke opvang wonen.

Het COA laat in een reactie weten blij te zijn dat er tweehonderd mensen mogen worden opgevangen. “De druk op de opvang is enorm hoog”, zegt een woordvoerder. “Die tweehonderd extra bedden zijn enorm welkom. Maar we hebben het hotel ingericht op 300 bedden. Dus we hopen dat we ze binnenkort allemaal mogen gebruiken."

In deze video zie je waar de asielzoekers terechtkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.