Video

Dino-ei van miljoenen jaren oud zorgt voor beste jaar ooit in Oertijdmuseum

31 december 2023 om 11:00 • Aangepast 9 januari om 02:10
nl
Het Oertijdmuseum in Boxtel deed het afgelopen jaar de ene vondst na de andere. Voor directeur René Fraaije zijn er vier belangrijke momenten geweest, maar één steekt er met kop en schouders bovenuit. “Het grootste hoogtepunt was het dino-ei van 70 miljoen jaar oud met een embryo erin."
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Na twee coronajaren was het even opkrabbelen voor het Oertijdmuseum, maar 2023 maakt alles weer goed. "We hebben een heel uniek jaar gehad. 2023 zullen we ons nog lang herinneren”, zegt René. Als elfjarig jongetje dook hij al in de wereld van de paleontologie. "Ik ben hier helemaal in gegroeid en ik heb dit museum zelf opgebouwd. Ik weet dus waar de wetenschap behoefte aan heeft en wat het publiek leuk vindt."

In januari werden 33 dinosauruseieren van het museum gescand in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Op de CT-scan was te zien dat er in een van de fossiele eieren iets zat. Het ei ging vervolgens naar Delft waar nog betere apparatuur werd ingezet. Er bleken inderdaad botten in het ei te zitten en dat werd wereldnieuws. "Er zijn zelfs mensen uit het buitenland naar ons toegekomen om de dino-eieren te zien."

"We wisten dat de kans erg klein zou zijn dat we iets zouden vinden."

Ook voor Jonathan Wallaard, curator bij het Oertijdmuseum, was het bijna te mooi om waar te zijn. "We wisten dat de kans erg klein zou zijn dat we iets zouden vinden. Als je dan toch iets vindt, is dat fantastisch. Daar doe je het voor. Na dit nieuws kwamen een heleboel mensen die dachten dat ze zelf een dino-ei hadden gevonden in de tuin, maar die mensen hebben we weer naar huis moeten sturen."

Na de goede start van het jaar lukte het in mei om het skelet van een plateosaurus, een plantenetende dinosauriër, naar het Oertijdmuseum te halen. En begin oktober kon het museum dinoveren tentoonstellen die jarenlang in de kluis van een verzamelaar lagen. "Dat was een van de meest bijzondere aanwinsten, want er zijn maar weinig musea waar je een dinoveer kunt zien", zegt Jonathan. Als kers op de taart kreeg het museum eind oktober ook nog eens een bijzondere miljoenpoot binnen.

"Wetenschap is de motor van het museum."

René en Jonathan hopen dat ze het komende jaar nog meer bijzondere momenten mee mogen maken in het Oertijdmuseum. “We zijn een sciencemuseum met drie wetenschappers in dienst. We werken ook veel met studenten en zij ontdekken vaak mooie dingen. Wetenschap is de motor van het museum."

In het Brabant Nieuws Jaaroverzicht nemen presentatoren Saskia Nelissen en Sven de Laet je in vogelvlucht mee langs het belangrijkste, opvallendste, ontroerendste en grappigste nieuws van afgelopen jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!