Middeltje bij vuurwerkangst voor je huisdier: 'Hond wordt soms wat gammel'

28 december 2023 om 13:17 • Aangepast 9 januari om 02:04
nl
Denk je aan oud en nieuw, dan denk je oliebollen, champagne en... bange huisdieren. En dus wordt deze dagen ook weer volop gezocht naar dé manier om die hond of kat een beetje rustig te krijgen. Veel eigenaren zweren bij kalmeringsmiddelen, terwijl dat volgens anderen juist slecht zou zijn. Volgens dierenarts Ido Ypma ligt de waarheid in het midden. "Zonder medicatie is altijd het beste."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Druppeltjes, pilletjes, snoepjes. De kalmeringsmiddelen voor honden zijn deze dagen in alle vormen en maten te bestellen. Niet aan beginnen, zeggen sommige baasjes. Daar zouden honden veel te suf van worden, waardoor ze bijvoorbeeld niet meer goed kunnen reageren, terwijl ze eigenlijk wel zouden willen vluchten. Met extra paniek tot gevolg.

Zit wat in, zegt Ypma. "Al zag je dat wel vooral bij de sedatieve middelen, die tot een aantal jaar terug nog werden voorgeschreven. Dat is door de wet- en regelgeving inmiddels veranderd. Met die medicijnen krijg je gewoon een andere hond. Ze geven als het ware een soort verdoving. Dan zag je een hond bijvoorbeeld gewoon omvallen."

De middelen die tegenwoordig worden voorgeschreven, zijn een stuk anders van aard. "Die zijn meer om de angst te onderdrukken. Denk bijvoorbeeld aan een medicijn, dat nu vooral wordt gebruikt voor dieren met epilepsie. Ook daarvan kunnen ze trouwens wat bijwerkingen ervaren en een beetje gammel worden. Dat geeft soms een raar beeld."

"Afschermen in een ruimte met veel muziek en licht nog wel het beste."

Hoewel het volgens Ypma wel degelijk een hulpmiddel kan zijn, zou hij toch eerst voor andere methodes kiezen. "Het lastige aan medicijnen is: wanneer begin je ermee? Als het nou alleen met oud en nieuw tussen twaalf en half één 's nachts zou zijn, valt het allemaal wel mee. Maar die knallen hoor je al veel eerder. Begin je dan al dagen vooraf?"

Wat je dan beter eerst kunt proberen? "Als het helpt, is afschermen in een ruimte met veel muziek en licht nog wel het beste. Alleen het probleem is dat honden dat vuurwerk vaak toch wel in de gaten krijgen." Dan zijn er altijd nog de geluidsopnames van vuurwerk. "Zeker als je zo'n hond van jongs af aan traint, kan het helpen. Dan wennen ze eraan."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Benieuwd wat nou precies de regels zijn rondom vuurwerk? Dat lees je hier

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!