Video

IJsbaantje van plastic: even wennen, maar wel duizenden euro’s goedkoper

28 december 2023 om 20:30 • Aangepast 9 januari om 02:06
nl
Het is kerstvakantie en wat is er dan leuker dan de schaatsen onder te binden en de ijsbaan op te gaan? Maar echt ijspret kun je dat op veel plaatsen tegenwoordig niet meer noemen. In veel gemeenten wordt dit jaar geschaatst op nep-ijsbanen. Zoals in Heeswijk-Dinther waar ze al schaatsend over kunststof platen glijden. En vallen. “Het is wel even wennen”, zegt een jongen die net onderuit gaat.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De plastic schaatsbaan in Heeswijk-Dinther is sinds donderdagmiddag open. De baan werd in rap tempo gelegd. Binnen een paar uur is het mogelijk om te schaatsen. Maar het grootste voordeel is dat het een stuk goedkoper is. “Dan praat je echt over duizenden euro’s”, zegt Marco Arts die de kunststof schaatsbaan verhuurt.

Op de baan in Heeswijk-Dinther is geen ijs nodig dat steeds gekoeld moet worden en dat scheelt een hoop stroom. “Het zijn een soort plastic platen, maar er zit wel iets in verwerkt waardoor het heel glad is als je er met een schaats overheen gaat”, legt Arts uit.

"Schaatsen is natuurlijk leuker op echt ijs, dat blijft."

Snel opgebouwd, goedkoop en beter voor het milieu dus. Maar of het ook net zo fijn schaatst? Hier glij je makkelijker uit dan op echt ijs”, zegt Janus nadat hij al een paar keer is gevallen. "Ik heb al tien blauwe plekken", voegt Lotte daaraan toe. En Wouter reageert: “Het is heel glad en daardoor lukt het nog niet, maar dat is een kwestie van wennen, hoop ik."

Volgens Marco Arts is de baan voor 98 procent hetzelfde als een echte ijsbaan. Maar het is dan wel belangrijk dat je schaatsen goed scherp geslepen zijn. “Schaatsen is natuurlijk leuker op echt ijs, dat blijft”, reageert Peer Verkuijlen. Hij organiseert ieder jaar het evenement op Plein 1969. “Als er niks anders is, dan is zo'n nep-ijsbaan echt wel een leuk alternatief.”

En dat vindt ook Izzy, die al een paar rondjes over de baan heeft geschaatst. “Beter iets dan niets.”

foto: NOS
foto: NOS

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!