Honderden mensen bij pro-Palestina demonstratie: 'Mijn familie lijdt'

30 december 2023 om 16:52 • Aangepast 9 januari om 02:09
nl
Honderden mensen kwamen zaterdagmiddag samen in het centrum van Eindhoven om te demonstreren tegen het geweld in Gaza. De organisatie roept Brabantse politici en bedrijven op om zich uit te spreken tegen Israël. "We willen dat later niemand kan zeggen: oh, dit wist ik niet".

De demonstratie is een initiatief van verschillende Eindhovense moslimorganisaties, Brabant4Palestine en Eindhoven4Palestine. Na verschillende toespraken op het 18 Septemberplein trok een stoet door het centrum van de stad.

"Nu is het moment om te staan voor menselijkheid."

"Wij zijn hier samen met de mensen die niet stil blijven. De mensen die niet op de bank blijven zitten en op hun telefoon scrollen door de beelden van de duizenden mensen die elke dag worden vermoord", sprak organisator Marieke Stam van Eindhoven4Palestine de menigte toe.

Vervolgens deed Stam een oproep. "We staan vandaag in Eindhoven om te vragen aan onze Brabantse politici om zich publiekelijk uit te spreken tegen de genocide. We roepen Brabantse bedrijven op om alle banden met Israëlische bedrijven te verbreken. Nu is het moment om te staan voor menselijkheid en mensenrechten, iedere minuut telt!"

"Het enige dat wij kunnen doen, is hier komen."

De organisatie verwachtte ruim duizend demonstranten. Een paar honderd mensen kwamen zaterdag opdagen en liepen mee in de mars. "Ik ben hier voor mijn familie, ze leven allemaal in Gaza en lijden nu al 85 dagen", vertelt een vrouw die meeloopt. "Ik hoop dat we de informatie die we hebben verspreiden, dat niemand er meer omheen kan. Dat later niemand kan zeggen: oh, dit wist ik niet."

Ze maakt zich boos over de houding van Nederlandse politici. "Ze blijven maar aan de kant van Israël staan. Het enige dat wij kunnen doen, is hier komen, ons blijven uitspreken en de druk op de politiek opvoeren."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

In oktober was er een 'stille tocht' in Eindhoven, die verliep niet zo stil

De 16-jarige Mohammed moest zijn familie achterlaten in Gaza

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!