Het sluiten van een drugspand duurt een kwartiertje: 'Vaak heel schrijnend'

13 januari 2024 om 09:36 • Aangepast 24 januari 2024 om 02:04
nl
Een sticker op het raam, nog een rondje door het huis, de koelkast controleren en een nieuw slot erop. Het sluiten van een drugspand in Helmond gaat rustig en snel. Er is vaak geen kribbige huurder meer die zich aan een radiator heeft vastgeketend. Peter Knoops sloot namens de gemeente de afgelopen jaren 100 panden in Helmond. Geen sinecure als je over de deurmat van een stukje onderwereld stapt. Toch maakt hij zelden iets naars mee.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Wel komt Peter vaak schrijnende situaties tegen. "Elke plek heeft zijn eigen verhaal. Ik heb kwekerijen gezien waar de kinderen boven sliepen." Hij zoekt altijd van tevoren contact met huurders en eigenaren. “Dit kun je op een goede manier doen. Ik praat met ze, zodat mensen voorbereid zijn. Ik ga langs als ik ze niet aan de telefoon krijg. Mensen zijn vaak door omstandigheden in deze situatie geraakt. Ik blijf uitgaan van het goede in de mens. Medelijden heb ik niet, die naïviteit ben ik voorbij.”

Een Helmondse woning of bedrijfspand wordt gesloten bij meer dan 30 hennepplanten of 150 gram wiet. Of als er meer dan een halve gram harddrugs aanwezig is. Een woning of bedrijfspand kan gedurende drie tot twaalf maanden gesloten worden. Daarna mogen mensen terugkeren.

Het is een beslissing die de burgemeester neemt, Peter is een van de uitvoerders. “Maar de burgemeester mag de sleutels dan wel teruggeven, de verhuurder is ook partij", zegt Peter. Een woningbouwcorporatie gaat vaak over tot het opzeggen van het huurcontract. Iemand staat dan alsnog op straat.

"Een tuinhuisje als toegang tot grote ondergrondse kwekerij"

De woningsluitingen in de laatste jaren hebben vooral met harddrugs te maken. Hennep komt minder vaak voor, maar het betekent niet dat het er ook minder vaak is. Veel blijft verborgen, achter gesloten deuren.

Een pand komt vaak in beeld door overlast. Drugsgebruikers lopen in en uit om drugs te halen. Bonzen ’s nachts op de ramen van angstige buurtbewoners. Het komt binnen bij de meldlijn van Misdaad Anoniem, de wijkagent wordt ingelicht, het politiebureau krijgt een briefje in de brievenbus of er wordt geklaagd bij de gemeente.

Kwekerijen worden steeds professioneler. Mensen zijn creatief. Zo werden er bij een woning midden in de nacht graafwerkzaamheden verricht. Ineens was er een nieuw terras en tuinhuisje. “Onder het terras hebben we containers met daarin de hennepkwekerij gevonden. Het tuinhuisje was de toegang”, zegt Peter.

"Had een moeder kunnen weten, dat haar zoon drugs in de kast had liggen?"

Het politieonderzoek naar drugspanden wordt steeds moeilijker. Alles moet volgens de regels en de boeven worden slimmer. In het proces-verbaal staat hoe de politie iets heeft aangepakt. De volgende keer doen de dealers het dus anders. Ook zijn tips niet altijd betrouwbaar meer. Mensen proberen elkaar het leven zuur te maken tijdens een scheiding of een burenruzie en doen valse beschuldigingen.

Als er drugs worden aangetroffen, wordt de burgemeester geïnformeerd. Die krijgt een rapportage onder ogen en volgt de regels zodat alle gevallen op dezelfde manier behandeld worden. Maar de beslissing blijft moeilijk. Had een moeder kunnen weten dat haar zoon de drugs in de kast had liggen?

"Je haalt een rotte appel uit de buurt en brengt de rust terug"

Het gaat regelmatig om kwetsbare mensen, die psychische problemen hebben of kunnen gaan dreigen met zelfmoord. Maar die ook soms blij zijn dat de band met de drugsdealer verbroken kan worden. “Ik heb wel eens eigenaren gehad, die zeiden, heel erg bedankt,” zegt Peter. “Ze hadden angst en kregen hun huurder niet uit het pand.” Het sluiten van de pand is niet bedoeld als straf, het dient alleen om de overlast in de buurt op te lossen.

Opnieuw in de fout gaan, komt niet vaak voor. Het sluiten van een pand heeft enorme impact. Na een scheiding een centje bijverdienen op deze manier, kan je duur komen te staan. Drie maanden in onzekerheid leven over waar je slaapt en een bijna zwervend bestaan leiden, gaat je niet in de koude kleren zitten.

De gemeente Helmond sloot in 2023 vier panden. In het begin waren dat er nog tussen de 12 en 16. Maar het wordt nog steeds gezien als effectief middel tegen drugsoverlast. “Je haalt een rotte appel uit de buurt en brengt de rust terug" zegt Peter. Dat het dweilen met de kraan open is, vind ik flauwekul. Alles wat wordt opgeruimd, is een tegenslag voor de drugswereld. Dus moeten we gewoon stug doorgaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!