Video

Drukte bij rioolbedrijven door wateroverlast: 'Eén grote puinhoop'

3 januari om 18:00 • Aangepast 12 januari om 02:04
nl
Riool- en ontstoppingsbedrijven in Brabant hebben het heel erg druk. Al weken regent het bijna dagelijks en dat merken ze bij Coppelmans in Nuenen. Door al het hemelwater en de hoge grondwaterstanden krijgen zij veel meldingen van ondergelopen kelders en kruipruimten. Henri Coppelmans werkt hard om iedereen uit de nattigheid te halen.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Het zijn lange dagen voor Henri, die deze woensdag al vroeg is begonnen bij een appartementencomplex in Best. “Ik begin rond een uur of zeven 's ochtends en ga meestal door tot een uur of acht 's avonds. Er zijn nog veel collega's op vakantie, dus we doen het met de mensen die we nu hebben.”

De kruipruimte van het gebouw staat onder water. “Die moet helemaal leeg en dat is een flinke klus. Het is een groot gebouw en ik verwacht dat we hier wel 15 tot 20 tankwagens mee gaan vullen. En dan moet je weten dat er in één tankwagen wel 14.000 liter water past.”

"Het is één grote puinhoop hier."

In een van de appartementen woont Cathy Ardon. Toen ze een kastje moest verplaatsen, zag Cathy tot haar verbazing schimmel op de muur. Ze belde meteen naar de woningbouw. “Het is één grote puinhoop!”

Het is een ramp voor Cathy, die er geestelijk en lichamelijk problemen door kreeg. “Ik zit onder de uitslag en in mijn hoofd is het een ramp. Ik ben daarom ook echt heel blij dat de mannen er zijn. Ze zijn al uren bezig. Ze mogen zoveel koffie hebben als ze willen. Als het maar opgelost wordt.”

Rond het middaguur is het water eindelijk uit de kruipruimte en kan Henri door naar zijn volgende klant, in Geldrop. Daar loopt een sloot over en dat water stroomt naar het huis erachter. “Dat water is als een soort natuurlijke beek naar de vijver van die mensen gegaan en zelfs die is nu overstroomd.”

"De vissen zwemmen nu zelfs op het terras."

“De vissen zwemmen zelfs op het terras”, zegt Ellen Steenbergen. Ze trok aan de bel toen het water eerste kerstdag bijna bij hen het huis binnenstroomde. “Het is echt niet normaal. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het water kan nergens naartoe. Het is net een zwembad.”

De man van Ellen heeft nog geprobeerd om het water om te leiden. “Hij heeft vanaf de vijver een geul gegraven om het huis heen, zodat het water via de voortuin weg kon. Maar toch bleef het water stijgen en het dreigde naar binnen te stromen.”

De schade van het vocht is rondom het huis goed terug te zien. “Wij hebben de vloerkleden weggehaald en zien overal schimmel. Ook de muren zijn helemaal vochtig aan het worden.”

"Je kunt de mensen niet in het water laten staan."

Ondanks dat Henri de sloot heeft leeggemaakt, blijft het waterpeil voorlopig hoog. “We houden het in de gaten, want je kunt de mensen niet letterlijk en figuurlijk in het water laten staan. Als zij geen wateroverlast meer hebben, dan ben ik blij dat ik iets goeds heb kunnen doen om ze te helpen.”

Henri maakt lange dagen om kelders en kruipruimten watervrij te krijgen (foto: Omroep Brabant).
Henri maakt lange dagen om kelders en kruipruimten watervrij te krijgen (foto: Omroep Brabant).
Het verwijderen van het water uit kruipruimten (foto: Omroep Brabant).
Het verwijderen van het water uit kruipruimten (foto: Omroep Brabant).
Schimmel op de muren door wateroverlast bij Cathy (foto: Omroep Brabant).
Schimmel op de muren door wateroverlast bij Cathy (foto: Omroep Brabant).
Het terras van Ellen Steenbergen is ondergelopen met water (foto: Omroep Brabant).
Het terras van Ellen Steenbergen is ondergelopen met water (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.