Video

Dit zijn de populairste babynamen in Brabant

4 januari om 07:31 • Aangepast 12 januari om 02:03
nl
Saar en Noud zijn de populairste babynamen in Brabant van 2023. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank donderdag. Vorig jaar kozen Brabanders Noah en Emma nog het meest. Deze namen staan wel nog steeds in de Brabantse top tien.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Noud is landelijk gezien een nieuwkomer in de top 10 van populairste jongensnamen. In Brabant stond Noud in 2022 al in de lijst, op plek 9, maar het aantal Noudjes is afgelopen jaar pas echt flink gestegen. 120 jongens kregen die naam. Noah (117 keer) en Luca (107 keer) maken de Brabantse top 3 van jongensnamen compleet.

Bij de meisjes stond Emma in 2022 op plek 1 in de Brabantse top 10 van populairste babynamen. Afgelopen jaar was Saar de populairste meisjesnaam. Mila (104 keer) en Julia (99 keer) staan op plek 2 en 3 van de populairste meisjesnamen in Brabant.

Genderneutrale naam
Volgens de Sociale Verzekeringsbank was Riley de ‘meest genderneutrale naam’. Die werd aan 84 meisjes en 82 jongens gegeven en ‘is daarmee niet aan een bepaald geslacht gebonden’. De meest genderneutrale namen na Riley zijn Sky, Jonne, Charlie, Sasha, Mexx, River, Jaël, Jessy en Skyler.

De Sociale Verzekeringsbank benadrukt dat het niet gaat om de populairste namen, maar om namen die percentueel ongeveer even vaak voorkomen bij jongens en meisjes.

Mohammed, Muhammed of Muhammad
In de lijst valt verder op dat Mohammed landelijk gezien op plek 2 zou staan, als de verschillende schrijfwijzen zouden worden meegeteld. Vorig jaar werden in totaal 721 kinderen Mohammed, Mohamed, Mohammad, Mohamad, Muhammed of Muhammad genoemd.

De Sociale Verzekeringsbank komt elk jaar met nieuw een overzicht van de populairste babynamen. De instantie is verantwoordelijk voor het betalen van de kinderbijslag en weet daardoor de namen van pasgeboren baby’s.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!