Met cadeautjes op kraamvisite: dit zijn de 3 wijzen en dit is wat we vieren
Op Driekoningen, 6 januari, wordt de aankomst van de drie wijzen uit het Oosten bij de kribbe van kerstkindje Jezus in Bethlehem gevierd. Maar wie waren die drie wijzen en waarom gingen zij naar Jezus?
“Eigenlijk weten we niet meer dan dat, want meer staat niet in de Bijbel. We spreken tegenwoordig wel over drie koningen, maar in de Bijbel staat alleen dat het drie wijzen waren. Wie zij precies waren, dat weet niemand”, vertelt plebaan Vincent Blom, de pastoor van de Sint-Jan in Den Bosch. “Juist omdat er zo weinig informatie is, zijn er door de eeuwen heen veel dingen ingevuld of bedacht." Ze kregen pas later de namen pas later de namen Balthasar, Caspar en Melchior.
Wat wel in de Bijbel staat, is dat ze een ster volgden op zoek naar Jezus, 'de pasgeboren koning der Joden'. Als geschenk hadden ze goud, wierook en mirre (een lekker ruikende harsolie) bij zich.
“Om iets goeds te doen voor een ander, haalden de kinderen geld op voor de armen."
Volgens plebaan Vincent Blom ontstaan bij heilige feesten vaak eeuwenoude tradities. Een daarvan is de Driekoningentocht. De drie wijzen trekken op kamelen door stad of dorp gevolgd door een grote stoet kinderen met een lampion in hun hand.
Blom: “De wijzen uit het oosten volgden de ster van Bethlehem om bij kerstkindje Jezus te komen. We denken dat het eigenlijk geen ster was, maar twee planeten die licht gaven. Door met een lampion mee te lopen in de optocht, verwijzen we naar het licht dat de koningen volgden.”
Vooral voor kinderen is Driekoningen een belangrijk feest geworden. Ze gaan zingend langs de deuren verkleed als de koningen om geld op te halen voor het goede doel. Precies zoals hun ouders jaren geleden ook deden.
“Om iets goeds te doen voor een ander, de kerstgedachte, haalden de kinderen geld op voor de armen. Maar ze kregen steeds vaker als bedankje voor het zingen ook snoep of een mandarijn. Dat is inmiddels ook traditie geworden.”
"Het zou gek zijn om de koningen weg te halen nog voordat ze bij Jezus zijn aangekomen”
Volgens de traditie kwamen de wijzen uit het oosten op 6 januari aan in Bethlehem. Deze feestdag staat daarom voor het einde van de kerstviering, dus pas dan mag de kerstboom uit de woonkamer.
“Het is gebruikelijk om je kerststal onder de kerstboom te zetten. Daarin staan natuurlijk ook de drie koningen. Het zou gek zijn om de kerststal met koningen weg te halen nog voordat je viert dat ze bij Jezus zijn aangekomen”, vertelt de plebaan. “Sterker nog: er zijn nog steeds gelovigen die pas op 6 januari de koningen neerzetten voordat ze de kerstboom leeghalen.”
Een eeuwenoude traditie die inmiddels steeds meer verdwijnt is het bakken van een speciale taart voor Driekoningen. Vroeger maakte de moeder van het gezin een taart waar ze één boon in verstopte. En het kind dat de boon vond in zijn taartpunt mocht die dag de koning in huis zijn.
“Rond veel heilige feesten ontstaan volkstradities die soms weinig of niks met het verhaal in de Bijbel te maken hebben”, zegt Blom. “Dit is zo’n eeuwenoude traditie die door de jaren heen vanuit het volk is ontstaan. Maar als zij ermee stoppen, dan kan de traditie dus ook weer verdwijnen."
DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:
Johan is al 40 jaar koning Melchior tijdens de Driekoningenoptocht