Dit prijswinnende apparaatje maakt leven van blinden een stuk makkelijker

6 januari 2024 om 11:00 • Aangepast 17 januari 2024 om 02:05
nl
Het is een uitvinding die het leven van slechtzienden en blinden een stuk makkelijker maakt. De Hable One is een eenvoudig draadloos apparaatje waarmee je in braille teksten invoert op je smartphone. Het werd ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en die wonnen er deze week een prijs mee: de Braillepluim. Voor de blinde Wout Boudry (17) uit Valkenswaard is het apparaatje een uitkomst. "Dit helpt mij echt, vooral als ik langere berichten tik."

Even een berichtje sturen via WhatsApp, een reactie plaatsen op Facebook, een post maken op Instagram of snel een mailtje tikken. Voor mensen die normaal kunnen zien, is het snel gedaan.

Voor blinden en slechtzienden ligt dat anders, want een smartphone bedien je door een samenspel tussen je handen én ogen. Er zijn wel oplossingen zoals het aansluiten van een volwaardig toetsenbord, het dicteren van teksten of het gebruiken van de blindenmodus die precies vertelt wat je tikt en aanwijst op je mobiel.

"Ik kan veel sneller en nauwkeuriger typen."

De Hable One is een hele stap vooruit. Het kastje is net zo groot als een smartphone, maar iets dikker en bevat acht knoppen. Het lijkt een beetje op de controller van een spelcomputer. "Het is een klein handig apparaatje waarmee ik veel sneller en nauwkeuriger berichten typen", legt Wout uit. Hij is al zijn hele leven blind en zweert inmiddels bij de Hable One.

Het apparaatje zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden hun touchscreen nauwelijks nog hoeven te gebruiken. Met de Hable One kan je zo'n beetje de hele telefoon bedienen zonder dat er nog een swipe of tikje aan te pas komt op telefoonscherm. Want je kunt er ook mee navigeren tussen apps.

"Een eer omdat alleen grote organisaties deze prijs nog kregen."

Freek van Welsenis is een van de ontwikkelaars van het apparaat en hij is maar wat blij met de Braillepluim. "Supergaaf en een eer, want tot dusver kregen alleen KLM en de gemeente Den Haag de prijs. Dat zijn toch grote organisaties. Wij zijn maar een kleine startup." De Hable One, bestaat namelijk pas anderhalf jaar.

Ayushman Talwar uit India bedacht het apparaatje, omdat zijn opa slechtziend werd en niet meer zelf met hem kon bellen, omdat hij de smartphone niet kon bedienen. Talwar ging in Eindhoven studeren aan de TU en maakte de Hable One daar samen met Van Welsenis. Een van de eerste gebruikers was de blinde wereldster Stevie Wonder.

"Je kan er het braille snel mee leren."

Wat wel een uitdaging kan zijn, is dat je het brailleschrift moet beheersen. Maar een klein deel van de blinden en slechtzienden kan dat. Volgens Van Welsenis hoeft dat geen probleem te zijn. "Juist omdat ons apparaatje zo eenvoudig is, kunnen ze er snel mee aan de slag en kunnen ze het braille ook snel leren."

De Hable's kosten 250 euro per stuk. Er zijn inmiddels zo'n vijfduizend exemplaren verkocht. "Met de feedback van onze gebruikers kunnen we de software verbeteren en updates versturen", vertelt de ontwikkelaar.

"Zo'n apparaatje is heel belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij."

Voor blinden en slechtzienden is de smartphone net zo onmisbaar als mensen die wel goed kunnen zien, legt Wout uit. "Iedereen heeft er eentje en communiceert ermee, je hebt er toegang mee tot de hele wereld. Dus zo'n onopvallend apparaatje dat ook nog eens heel compact is, is heel belangrijk om mee te doen in de maatschappij."

Wout Boudry (17) met zijn Hable One (foto: Floortje Steigenga).
Wout Boudry (17) met zijn Hable One (foto: Floortje Steigenga).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!