Gevoelstemperatuur van min 15: zo bescherm je je hond tegen de felle kou

9 januari om 11:56 • Aangepast 17 januari om 02:05
nl
Code geel vanwege de kou, het komt niet vaak voor. Hoewel het slechts een paar graden onder nul is, voelt het door de ijzige wind als min 15. En dus is er kans op onderkoeling en koudeletsel. Wij kunnen ons erop kleden, maar hoe bescherm je je trouwe huisgenoot tegen deze extreme gevoelstemperatuur?
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Iedere hond staat te springen van enthousiasme als de riem wordt gepakt voor een wandeling door de natuur, maar ook zij kunnen last hebben van de vrieskou. En daar moet je als baasje deze week echt rekening mee houden.

Welke honden zijn goed bestand tegen lage temperaturen en welke minder?

  • Grote honden kunnen meestal goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af.
  • Een husky, Sint Bernard of een collie kunnen de vorst beter trotseren dan andere soortgenoten door hun dikke vacht. Een teckel of boxer heeft een dunne vacht, zij moeten beter worden beschermd.
  • Puppy's kunnen minder goed tegen de kou dan volwassen honden.
  • Ook oudere dieren zijn kwetsbaar, doordat zij hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen regelen.

De eerste verschijnselen van kou zijn er bij grotere honden meestal pas rond de 3 graden. Maar ook flinke loebassen kunnen het te fris krijgen bij hele lagere temperaturen, dus blijf opletten.

Kleinere honden hebben vaak een korte vacht een een laag vetgehalte, waardoor de kou sneller toeslaat. Bij de meeste kleintjes is dat vanaf 8 graden.

Hoe bescherm je je hond tegen de winterse kou?

  • Ga vaker, maar korter een rondje lopen. Het is daarnaast slim om de tijdstippen waarop je naar buiten gaat af te stemmen op de temperatuur. 's Morgens vroeg en 's avonds laat is het nog kouder dan overdag, dus schuif daar een beetje mee.
  • Heb je een kleine hond of heeft hij veel last van de kou? Doe het dan een jas aan bij het uitlaten. Speciale hondenschoentjes helpen ook.
  • Bescherm de poten van je hond. Als er sneeuw ligt, kun je de voetzooltjes van je viervoeter insmeren met vaseline. Dit zorgt ervoor dat de sneeuw minder goed blijft plakken. Het helpt ook om de haren tussen de kussentjes kort te knippen, dan plakt de sneeuw minder snel aan de poten.
  • Zorg voor goede voeding. In de wintermaanden heeft je hond meer calorieën nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Geef hem een iets grotere portie dan normaal.
  • Was je hond in de wintermaanden niet met shampoo. Dit kan de natuurlijke vetlaag van het haar aantasten, waardoor de vacht niet meer waterafstotend is.

Meer moeite met ademhalen en rillen
Een hond die het koud heeft, gaat vaak rillen, krijgt meer moeite met ademhalen en heeft een zwakkere hartslag. Breng hem dan zo snel mogelijk naar een warme plek, wikkel hem in dekens en bel je dierenarts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!