Zo groot is ASML: de groei door de jaren heen in beeld

12 januari om 12:01 • Aangepast 1 februari om 02:05
nl
Met de aankoop van drie sport- en evenementenhallen en een speeltuin neemt ASML weer een stukje Veldhoven over. Het bedrijf groeit snel en kan die nieuwe grond dus goed gebruiken. Dat begon zo’n vijftien jaar geleden, zo is duidelijk te zien op de kaart waarmee we de groei van de chipmachinefabrikant laten zien.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De laatste aankoop wil ASML gebruiken voor toekomstige uitbreidingsplannen én de aanleg van een nieuwe weg. Het gaat om de gebouwen tussen de Heerseweg, waar het bedrijf eerder dertien woonhuizen kocht, en de ASML gebouwen ten oosten daarvan. De aankoop dicht een duidelijk gat, zo is te zien op dit kaartje:

Wachten op privacy instellingen...

Op de kaart vallen een aantal zaken op:

  • Het huidige hoofdkantoor kleurt pas in 2018 geel, omdat het toen pas gekocht is.
  • ASML heeft in 2021 ook panden in Oirschot gekocht, deze staan niet op de kaart.
  • Ook niet op de kaart: de plek van het oude hoofdkantoor twee kilometer verderop.
  • De weilanden ten zuiden van de A67 (onderaan het kaartje) zijn sinds 2023 van ASML, maar hier gaat niet gebouwd worden. ASML heeft er een leiding voor waterafvoer liggen, ook komt er een hoogspanningsstation.

De start in 1985
Voor ASML begon het allemaal in 1985. In het iconische gebouw aan De Run 1000 in Veldhoven startte het bedrijf met zo’n 100 werknemers. Inmiddels zijn dat er meer dan 40.000. Het pand is onlangs gesloopt, in 2024 wil ASML op deze plek vier nieuwe kantoorpanden in gebruik nemen.

Het oude hoofdkantoor (Foto: Wim Hendriksen).
Het oude hoofdkantoor (Foto: Wim Hendriksen).

Het huidige hoofdkantoor ligt twee kilometer verder, aan De Run 6501. Dit gebouw werd in 2002 in gebruik genomen. Het is dit deel van Veldhoven waar het bedrijf de jaren die volgden flink uit zou breiden.

Van bedrijven naar woonhuizen
In 2004 zijn de gebouwen die ASML bezit nog te overzien. Maar in de jaren daarna komt er steeds meer bij. In 2008 worden er zes aankopen gedaan, waardoor de kaart steeds geler kleurt. Ook 2012 is met zeven nieuwe gebouwen een goed jaar, maar in 2021 (12 gebouwen) gaat het echt snel.

In 2023 begint Veldhoven het te merken. Er worden 38 panden aangekocht, waaronder nu ook een hele rij van dertien woonhuizen aan de Heerseweg. Wat 2024, naast het aangekochte sportcomplex, gaat brengen is nog onbekend, maar de vlekjes op de kaart die nog niet in handen zijn van ASML worden schaars…

In september 2022 kregen we een kijkje op het toen al enorme terrein van ASML:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!