Brabant telt meeste gemeenten die geen enkele asielzoeker opvangen
Uit de cijfers van het COA wordt duidelijk dat 111 van de 342 gemeenten in Nederland over de afgelopen twaalf jaar (periode 01-2012 tot 11-2023) zich niet heeft ingespannen om asielzoekers op te vangen.
Maandag en dinsdag wordt in de Eerste Kamer de spreidingswet behandeld. Op grond van die wet kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen. Zo krijgt het aanmeldcentrum in Ter Apel weer wat lucht. Voor alle duidelijkheid: de opvang van asielzoekers staat los van de huisvesting van statushouders, van wie duidelijk is dat ze in Nederland mogen blijven.
Dit is het aantal gemeenten per provincie die afgelopen 12 jaar geen asielzoekers heeft opgevangen:
- Brabant: 22 gemeenten
- Noord-Holland: 21 gemeenten
- Gelderland: 18 gemeenten
- Utrecht: 13 gemeenten
- Zuid-Holland: 12 gemeenten
Dit is het percentage gemeenten per provincie die geen asielzoekers heeft opgevangen.
- Utrecht: 50 procent
- Noord-Holland: 48 procent
- Friesland: 44 procent
- Noord-Brabant: 39 procent
- Gelderland 35 procent
In Brabant draagt Budel in de gemeente Cranendonk met de recente crisisopvang een flinke steen bij aan de opvang van asielzoekers.
Met betrekking tot de huisvesting van statushouders is de Rijksoverheid al wel een stap verder. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben gemeenten ieder een taak opgelegd gekregen voor het aantal statushouders dat ze op korte termijn onder moeten brengen. Daar zijn ook de gemeenten bij die de afgelopen jaren geen asielzoekers hebben opgevangen. Een deel daarvan is daar inmiddels mee aan de slag gegaan.
Kun je het kaartje hieronder niet goed zien? Tik dan hier.