Video

Zoektocht naar Yoran grootste burgeractie ooit: 'Saamhorigheid is groot'

15 januari om 18:00 • Aangepast 1 februari om 02:05
nl
Liefst 2500 mensen sloten zich afgelopen zaterdag aan bij de zoektocht naar de vermiste Yoran (16) uit Sleeuwijk. Een aantal dat de verwachtingen ver overtrof. Waarom we in zo'n situatie massaal te hulp schieten? Daar weet socioloog Peter Achterberg alles van. "Zo'n jongen is enorm kwetsbaar."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het was de grootste burgerzoekactie in Nederland ooit. In grote rijen werd binnen een straal van een kleine dertig kilometer rond Sleeuwijk gezocht naar Yoran. Hij wordt sinds 24 december vermist. Een dag nadat hij verdween, werd zijn fiets gevonden op de Merwedebrug. Afgelopen vrijdag vond de politie na een tip ook zijn jas in de Merwede. De zoekactie zelf leverde een dag later helaas niks op.

Dat er zó massaal gehoor is gegeven aan de oproep om mee te zoeken, heeft volgens Achterberg meerdere redenen. Volgens de socioloog aan Tilburg University begint dat met de leeftijd van Yoran. "We hebben hier te maken met een kwetsbaar kind. Yoran is 16 jaar. In de bloei van zijn leven, alles nog voor zich. Datzelfde zag je bij Hebe en haar oppas Sanne." Ook bij hun verdwijning in het najaar van 2022 leefde heel Nederland mee.

"Ik woon zelf totaal niet in de buurt, maar weet er toch alles van."

Ook de omgeving van waaruit Yoran vermist raakte, speelt volgens Achterberg een rol. "Het gebeurt niet in een grote, anonieme stad, maar in een kleine plaats waar veel mensen elkaar kennen. Er is geen vergelijkend wetenschappelijk onderzoek, maar je kunt je voorstellen dat die gemeenschapszin en saamhorigheid bijdraagt aan de wil om te helpen."

Een andere factor is de grote, onbeantwoorde vraag die boven de verdwijning van Yoran hangt. "Het is een mysterie, dat veel mensen opgelost zouden willen zien. Daarbij komt het ook enorm veel terug in de media. Ik woon zelf totaal niet in de buurt, maar weet er toch alles van."

"Veel beter was het als dit helemaal niet nodig was geweest."

De gedachte dat we met z'n allen zó individualistisch zijn geworden, dat dit soort hulpacties een zeldzaamheid is, deelt Achterberg niet. "Mensen verwarren individualisme vaak met egoïsme. Het is absoluut niet zo dat we als mens los komen te staan van de samenleving. Kijk naar hoeveel mensen vrijwilligerswerk doen of mantelzorg verlenen."

Onderaan de streep is het volgens Achterberg een mooi signaal dat zoveel mensen zich aansloten bij de actie. "Maar veel beter was het geweest als dit helemaal niet nodig was geweest."

Hieronder zie je hoe honderden mensen zochten naar sporen van Yoran.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!