Ellende in leerlingenvervoer blijft: 'Ouders en begeleiders moeten helpen'

18 januari 2024 om 16:58 • Aangepast 27 januari 2024 om 02:04
nl
Voor veel kinderen met zware gedragsproblemen in Breda zijn de busritten naar hun scholen binnen het speciaal onderwijs nog altijd een hel. Gemeente Breda wil dit beter maken door meer geschikte buschauffeurs in de busjes te laten rijden en zelfs ouders een begeleidende rol te geven.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door
Wim Coenen

Busjes die te laat komen en chauffeurs die schreeuwen tegen leerlingen of zelfs de bus induwen. Kinderen in de groep met de zwaarste problematieken maken nog altijd ingrijpende incidenten mee tijdens de busrit van en naar school. De inspanningen van de verantwoordelijke partijen, gemeente Breda en vervoerder Connexxion, hebben de problemen binnen het leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs maar voor een deel opgelost. De wachtlijst is weg, maar de ellende niet. De problemen ontstonden afgelopen jaar bij de start van het nieuwe schooljaar. Kinderen werden te laat of helemaal niet opgehaald.

"Van de maatregelen is er voor ons niks terecht gekomen."

Zo komt de zoon van Hans Hellemons nog steeds vaak te laat de klas binnen. “Hij is vaak moe en kan zich niet voorbereiden op de les”, vertelt Hellemons. “Het is één groot drama. Voor ons is er niks van de maatregelen terecht gekomen.”

Ook de kinderen van Rob Harmsen en een pleegvader die liever anoniem wil blijven vallen in de meest kwetsbare groep. Zij spraken vorige week tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis met raadsleden en de wethouder over het leerlingenvervoer. De zoon van Rob Harmsen krijgt therapie omdat ‘Connexxion verzaakt‘ en hij wil niet meer door met zijn leven. De pleegvader heeft een kind met een geschiedenis met huiselijk geweld.

Gemeente Breda zei in de bijeenkomst op het gemeentehuis dat de situatie voor een deel van de leerlingen is verbeterd. Een enquête onder ouders bevestigt dat: 55 procent geeft het leerlingenvervoer nu een voldoende. Eerder dit schooljaar was dat maar 14 procent.

"Kunnen niet in elke bus een begeleider laten meerijden."

Om het leerlingenvervoerder ook te verbeteren voor de meest kwetsbare kinderen, gaat de gemeente nu op zoek naar meer opgeleide chauffeurs en begeleiders die goed met deze kinderen om kunnen gaan. Dat zal niet makkelijk worden, erkent verantwoordelijk wethouder Arjen van Drunen. “Er is al een personeelstekort in de branche. Ook kunnen we niet in elke bus een begeleider laten meerijden.”

Hij ziet een rol voor ouders in de bussen. “We hebben die keihard nodig om de kwaliteit van het leerlingenvervoer te verbeteren. Als oplossing zie ik een combinatie van ouders en professionele begeleiders voor me.”

Raadslid voor de SP in Breda Michel Verschuren opende eerder een meldpunt voor ouders en maakt zich in de gemeenteraad hard voor verbetering van het leerlingenvervoer. Volgens hem zijn de problemen nog lang niet de wereld uit. “De gemeente moet met de kwaliteit aan de slag en begeleiders laten meerijden in bussen waar het onveilig is. Ik verwacht van de gemeente dat die op korte termijn stappen zet. Dit blijft een drama voor een grote groep mensen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!