Schade door avondklokrellen: één derde is door de daders niet betaald
Drie jaar geleden, op 24 en 25 januari 2021, braken eerst in Eindhoven en daarna onder meer in Den Bosch rellen uit. Het protest was gericht tegen de invoering van de avondklok als vergaande maatregel om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
Bij de rellen werden onder meer winkels vernield en leeggehaald. Ook werd grote schade aangericht aan auto’s en straatmeubilair. Het CJIB is de organisatie die belast is met de inning van schadevergoedingen zodat benadeelde partijen dat niet (meer) zelf hoeven te doen. De Nederlandse Spoorwegen liepen de grootste schade op: twee ton. Volgens een woordvoerder zou alles zijn vergoed.
Van Jumbo in Veghel werden twee vestigingen in stationsgebouwen geplunderd. Wat dat het supermarktconcern allemaal heeft gekost en wat hiervan is vergoed, is onduidelijk. "Wij doen geen inhoudelijke mededelingen over dit onderwerp," was de summiere reactie van een woordvoerder.
Treinstation
ProRail en het leasebedrijf waarvan de spoorbeheerder een wagen in gebruik had, werden in Eindhoven voor een bedrag van ruim 56.000 euro gedupeerd. De leasewagen ging vlakbij Eindhoven Centraal in vlammen op. Op en rond het station moesten camera’s en informatieborden het ontgelden. Volgens een woordvoerder van ProRail is per dader een financiële regeling getroffen.
Inzamelingsactie
Een aantal ondernemers in hartje Den Bosch heeft de schade niet op daders hoeven te verhalen. Voor hen werd een geldinzamelingsactie gehouden. Met de opbrengst kon orde op zaken worden gesteld.
Honderden mensen die bij de ongeregeldheden betrokken waren, moesten hiervoor de afgelopen twee jaar voor de politierechter of de Meervoudige Kamer van de rechtbank verschijnen. In enkele gevallen is hoger beroep aangetekend. In één zaak werd zelfs cassatie aangetekend. In 62 uitspraken werd daders verplicht een schadevergoeding te betalen die soms duizenden euro’s bedroeg. In lang niet alle gevallen is dus aan deze verplichting voldaan.
'Voortvarend opgepakt'
Eerder maakte het Verbond van Verzekeraars al bekend dat bij alle avondklokrellen verspreid over het hele land voor ongeveer 1 miljoen euro aan verzekerde schade was toegebracht. De schatting werd gedaan op basis van ontvangen meldingen. De reparatie en afhandeling van de schade werd voortvarend opgepakt, werd toen gesteld door het Verbond.
Deze overkoepelende organisatie van verzekeraars kon, net als het CJIB, geen specifieke cijfers over de schadeposten in Eindhoven en Den Bosch verstrekken.
Vooral in Eindhoven liep het gigantisch uit de hand:
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Avondklokrellen: man krijgt werkstraf, maar ontsnapt aan gigaclaim
'Avondklokrellen kwamen door woede op overheid, sensatiezucht en verveling'
Altijd ME paraat: zo veranderde het politiewerk door de avondklokrellen
Gedupeerden avondklokrellen wachten nog op geld, 'schade amper vergoed'