Signify schrapt duizend banen, waarvan bijna de helft in Nederland

26 januari om 10:00 • Aangepast 7 februari om 02:02
nl
Het Eindhovense verlichtingsbedrijf Signify gaat duizend banen schrappen, waarvan bijna de helft in Nederland. Dat heeft topman Eric Rondolat gezegd in een toelichting op de jaar- en kwartaalcijfers. De voormalige lichtdivisie van Philips kampt met 'uitdagende marktomstandigheden'.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het banenverlies maakt deel uit van een eerder aangekondigde reorganisatie die een besparing van tweehonderd miljoen euro moet opleveren. Vorig jaar verdwenen al 2700 banen bij het bedrijf.

'Bezuinigingen onontkoombaar'
Wereldwijd telde Signify eind vorig jaar bijna 32.000 medewerkers, van wie circa tweeduizend in Nederland. De productielocaties bevinden zich vooral in het buitenland, al is er ook nog een in het Brabantse Maarheeze. In Nederland is er vooral veel kantoorpersoneel en heeft de lampenproducent een distributiecentrum vlakbij Eindhoven Airport.

Hoeveel gedwongen ontslagen er in Nederland gaan vallen - naast het verdwijnen van banen door natuurlijk verloop - kan het bedrijf nog niet zeggen.

Volgens topman Rondolat zijn de bezuinigingen onontkoombaar. "Als je kijkt naar onze kosten als percentage van de omzet zitten we op 31 procent aan het eind van 2023. Dat is veel te hoog."

Houthi-rebellen
Signify kampt volgens Rondolat vooral met tegenvallende resultaten in China, de op één na grootste markt van het bedrijf. Ook heeft het bedrijf last van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, waar vrachtschepen in de Rode Zee worden aangevallen door Houthi-rebellen. "We zien een toename van de levertijden tot twaalf dagen omdat schepen vanwege het conflict een andere route moeten volgen. En de containerprijs is gestegen."

Signify wordt dit jaar opgesplitst in vier divisies om de klantgerichtheid te verbeteren. Elke divisie krijgt een eigen winst-en-verliesrekening.

Philips Lighting
De omzet van Signify daalde vorig jaar met bijna 11 procent tot 6,7 miljard euro. Rondolat verwacht dat de uitdagende omstandigheden dit jaar zullen aanhouden, maar zegt vertrouwen te hebben in de gekozen strategie. "In het afgelopen kwartaal hebben we een nieuw bedrijfsmodel en maatregelen geïntroduceerd die onze prestaties zullen verbeteren."

Voorheen opereerde Signify onder de naam Philips Lighting. Het bedrijf ging in 2016 naar de beurs, waarna de bedrijfsnaam veranderd werd in Signify.

Bad business of bad management?
Vakbond CNV Vakmensen is geschrokken van het grote aantal medewerkers dat Signify in Nederland van plan is te ontslaan. Bovendien betwijfelt CNV-onderhandelaar Arthur Bot of dit massaontslag wél gaat werken. "Signify is al langer bezig met schrappen en bezuinigen. Kennelijk heeft dat niet geholpen. Waarom zou deze immense ontslagronde dan wel soelaas bieden?"

De CNV-bestuurder vraagt zich af waar het probleem precies zit. ‘We moeten ons nog in de cijfers verdiepen,’ zegt hij, ‘"maar gaat het hier om bad business of bad management?"

Ook vakbonden FNV en De Unie schrikken van de omvang van de banenreductie die verlichtingsbedrijf Signify heeft aangekondigd. FNV-bestuurder Karin Veugelers wist al dat de voormalige lampentak van Philips wilde gaan reorganiseren. "Maar wij hadden eerder aan een impact van 200 tot 300 banen in Nederland gedacht dan 500", zegt de vakbondsbestuurder in een eerste reactie.

Suat Koetloe van vakbond De Unie reageert verbolgen. "Wij waren als vakbond hierover niet geïnformeerd", aldus Koetloe, die via de media over de reorganisatie moest vernemen.

Gedoe over sociaal plan en cao
Het aangekondigde ontslag komt bovenop het gedoe dat de vakbonden en Signify al langer met elkaar hebben over de totstandkoming van zowel het sociaal plan als een nieuwe de cao. "Ik heb het gevoel dat de werkgever ons niet in onze rol erkent."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!