Video

Je betaalt wel hondenbelasting, maar geen kattenbelasting en dat zit zo

27 januari om 11:00 • Aangepast 7 februari om 02:02
nl
Belasting betalen is nooit een pretje, maar voor je hond extra taks te moeten neerleggen, voelt voor sommigen dierenbezitters wrang. Vooral omdat ons land zoveel meer soorten huisdieren telt, die ook voor overlast en rommel zorgen. Hoe zit dat? Want waarom betaal je geen belasting voor een kat die overal in de wijk rondbanjert en wel voor een hond?
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

“Heel lang geleden had je het verschil tussen werkhonden, die een kar konden trekken, en luxe honden. Die luxe honden, die had je voor de lol. De hondenbelasting was dan ook een soort welstandsbelasting die altijd is blijven bestaan, al meer dan honderd jaar", legt Arjen Schep uit, hij is hoogleraar heffingen van lokale overheden.

Het blijkt een grote ergernis onder hondenbezitters. Mensen vinden het oneerlijk, noemen het burgertje pesten want waarom moet je betalen voor een hond die je zoveel plezier geeft? En is het geen discriminatie? Want waarom hoeft iemand met een kat géén belasting te betalen?

Die ergernis komt jaarlijks terug, als de tarieven per gemeente weer bekend zijn. Vooral omdat de verschillen tussen de gemeentes groot zijn. In de ene gemeente betaal je niets, in een andere gemeente bijna 130 euro per jaar. En als je meerdere honden hebt, verdubbelt zo'n bedrag met gemak.

"Misschien dat parkeergelden omhoog gaan, want ergens moet het geld vandaan komen."

"Sommige gemeenten kiezen ervoor om burgers tegemoet te komen en schaffen het af. Soms wordt er gekeken naar de kosten en passen ze daar de tarieven op aan. Maar andere gemeenten gebruiken de hondenbelasting als algemene belasting. De opbrengst is vrij besteedbaar, dat mag naar voorzieningen gaan voor honden maar mag ook worden uitgegeven aan lantaarnpalen."

Hoe je het ook wendt of keert, de kosten van de voorzieningen voor honden moeten wel betaald worden. Zo zijn er hondenuitlaatveldjes, speciale prullenbakken en zijn er handhavers die kijken of die drol midden op de stoep wel wordt opgeruimd.

"Als ze besluiten om nu geen hondenbelasting te heffen, is dat geen oplossing. Dat betekent misschien dat de onroerend zaakbelasting omhoog moet, de parkeergelden in de stad of misschien dat het lokale zwembad moet sluiten. Ergens moet het geld vandaan komen."

"In de wet staat dat het om honden gaat, daar kun je geen katten van maken."

Toch is Schep geen voorstander van de belasting, hij vindt het niet meer van deze tijd. Het feit dat gemeenten voor veel grotere uitdagingen staan, vindt hij belangrijker. "We discussiëren nu telkens over deze kleine belastingen. Maar gemeenten hebben een groot geldtekort, er zijn grotere problemen dan je druk maken over hondenbelasting."

De laatste keer dat alle gemeentelijke belastingen zijn herzien was namelijk in 1995, volgens Schep lopen ze dan ook achter op de werkelijkheid. "Misschien zijn er wel meer gemeentelijke belastingen die op de schop moeten. Kijk eens naar wat een gemeente nú nodig heeft en wat past daarbij."

Je kunt in ieder geval geen belasting innen voor katten, simpel gezegd omdat het nu eenmaal zo in die al eeuwenoude wet staat. Volgens Schep is er ooit door één gemeente geprobeerd om de hondenbelasting breder te trekken. "Maar daar is al heel snel een stokje voor gestoken, want het kon niet. In de wet staat dat het om honden gaat, daar kun je geen katten van maken."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Hier betaal je de meeste hondenbelasting voor jouw poepende hond

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!