Chauffeurs rijden met opgeknapte stadsbus ruim 6000 kilometer naar Gambia

28 januari om 10:00 • Aangepast 7 februari om 02:04
nl
Hans Jagers uit Boxtel zit nog na te genieten van zijn reis naar Gambia. Hij is net thuis van de lange rit. Samen met zes collega's van zijn busbedrijf lapte hij tijdens de feestdagen een oude stadsbus op. Die brachten ze helemaal naar Gambia in Afrika, zodat kinderen daar naar school kunnen worden gebracht. "Het was een bijzondere reis en gaf veel voldoening."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Hans kwam op het idee om naar Gambia te rijden, toen hij in gesprek was met een bevriende ondernemer. "Hij had ooit een oude touringcar naar een school Gambia gebracht en was nog steeds onder de indruk van de dankbaarheid van de directeur van die school", vertelt Hans. "Ik had bij mijn bedrijf ook nog een stadsbus staan. Hij was te oud voor de Nederlandse milieuzones, maar technisch nog helemaal in orde." Zonde om de bus te slopen, vond Hans. En dus besloot hij het voertuig naar Afrika te brengen om aan een school te schenken.

In de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar ging Hans samen met zes andere buschauffeurs aan de slag om de bus te verbouwen. Zo moesten er bedden in de bus komen, zodat ze er tijdens hun reis in konden slapen. "We zijn met z'n zevenen naar Gambia gaan. Mijn collega's zijn oproepkrachten en januari is voor ons de rustigste periode van het jaar. Deze trip paste dus perfect."

"Voertuigen zijn antiek en op de weg is het een chaos."

De verre reis begon woensdagochtend 17 januari om tien uur in Nieuwkuijk. "Gambia is iets meer dan 6100 kilometer rijden. We hebben allemaal ons busrijbewijs, dus dat reed lekker door. Donderdagavond om negen uur stonden we al in Marokko", vertelt Hans.

Vervolgens ging de reis verder via Westelijke-Sahara en Mauritanië. Dat was voor de chauffeurs een hele belevenis. "De wereld is daar compleet anders. De mensen zijn arm en er ligt veel afval langs de weg. Bovendien zitten er ook nog grote gaten in de weg. De voertuigen zijn antiek en op de weg is het een grote chaos. Dat heeft me echt verbaasd."

"Met een boete van honderd euro en een oude horloge kwamen we ermee weg."

Het laatste land dat de chauffeurs moesten doorkruisen, was Senegal. "Daar moesten we onder begeleiding rijden, omdat de bus meer dan acht jaar oud was. Vervolgens kregen we bij een controle problemen met de verzekeringspapieren. De agenten zeiden dat we een Afrikaanse verzekering nodig hadden van vierhonderd euro. Mooi niet. De agent wilde geld. Door af te dingen kwamen we met honderd euro en een oud horloge er ook mee weg."

"De directeur was ontzettend blij en het ging helemaal los."

"Gelukkig was Gambia een stuk vriendelijker", zegt Hans. "De directeur van de school waaraan we de bus gingen doneren, was een jonge vent van 29 jaar. Hij had de leiding van de school overgenomen nadat zijn vader plotseling was gestorven. We hebben de bus op een Gambiaans kenteken gezet en aan de school overhandigd. De directeur was ontzettend blij", kijkt Hans tevreden terug.

Met de bus kunnen kinderen naar school worden gebracht. De school is daarnaast van plan om binnenkort een technische opleiding te starten. "De auto's staan massaal met stukken langs de weg. Niemand heeft de kennis om ze weer aan de praat te krijgen."

De opgelapte stadsbus (Foto: Hans Jagers)
De opgelapte stadsbus (Foto: Hans Jagers)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!