Maneges verdwijnen uit Brabant door te hoge kosten: 'Dit is heel zorgelijk'
Theo Derks heeft een manege in het dorp Zeeland. Drie maneges in zijn omgeving moesten er per 1 januari noodgedwongen mee stoppen, vertelt hij op Radio 1. En dat merkt hij aan zijn klantenbestand, want steeds meer rijders melden zich bij hem voor lessen. Maar zoveel plek heeft hij niet in zijn ruitersportcentrum De Drie Linden, daarom heeft hij sinds kort een wachtlijst.
"We hebben nu gezegd dat we de komende twee maanden geen nieuwe mensen laten komen", zegt Derks. "Dan kijken we daarna hoe het gaat met de planning en of er nog ruimte is." Hij vindt het zorgelijk omdat het voor kinderen zo steeds moeilijker wordt om te leren paardrijden.
"Mensen zullen voor brood meer betalen, maar voor een hobby is dat lastiger."
De belangrijkste reden dat manegehouders stoppen, zijn vaak de hoge kosten. Els Jeuken heeft een paarden- en ponymanege in De Mortel, De Stap. Zij ziet om haar heen dat steeds meer collega's in de problemen komen. "Personeel is duurder geworden, net als voer en verzekeringen. Alles om ons heen kost meer geld."
Maar die prijsverhogingen doorberekenen aan de klanten, is volgens haar minder voor de hand liggend. "Mensen zullen voor een brood meer betalen, daar hebben ze alle begrip voor. Maar voor een hobby is dat toch lastiger."
Ook Olympisch dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels uit Hooge Mierde ziet de teloorgang van de maneges met lede ogen aan. "Vroeger waren wij in onze sport afhankelijk van de boeren die achter bij hun bedrijf een paard of pony hadden staan", zegt ze. "We hadden rijverenigingen en ponyclubs, maar die worden ook steeds kleiner. De jeugd wordt opgeleid op manegebedrijven, dus wij zijn in de sport daar ontzettend van afhankelijk."
"Ook onze industrie zal kleiner worden, dat kan zeker gevolgen hebben."
Volgens haar staat de goede naam van Nederland als paardensportland op het spel. Ze vraagt zich af hoe het over vijftien jaar gesteld is met het aantal mensen dat de sport beoefent. "Als de groep paardrijders en amazones kleiner wordt, dan zal ook onze industrie kleiner worden, ben ik bang. Dat kan zeker gevolgen hebben", zegt Schellekens-Bartels.
Manegehoudster Els Jeuken is in ieder geval niet van plan om te stoppen. Om de manege draaiende te houden, is ze wel andere dingen erbij gaan doen. Zo is de kantine van de manege een leerwerkplaats voor jongeren die niet naar school gaan of geen werk hebben. "We willen ze een diploma laten halen, aan het werk krijgen of terug in de schoolbanken", vertelt ze. Samen met die werkzaamheden kan ze de manege goed blijven draaien.