Slaapneu-apparaten niet meer naar de VS, Philips erkent geen schuld

29 januari om 07:30 • Aangepast 9 februari om 02:06
nl
Philips stopt met de verkoop van nieuwe slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Dat maakte het Eindhovense zorgtechnologieconcern maandagochtend bekend bij de publicatie van zijn kwartaal- en jaarcijfers.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Philips heeft daarbij een schikking getroffen met de Amerikaanse medische toezichthouder FDA, waarvoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal al een bedrag van 363 miljoen euro opzij zette.

Geen schulderkenning
Philips erkent bij die schikking met de FDA geen schuld of aansprakelijkheid. Het bedrijf heeft sinds 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten moeten terugroepen omdat isolatieschuim kon loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten. De affaire kostte Philips al honderden miljoenen aan vergoedingen voor de defecte machines.

Volgens Philips wordt nog gewerkt aan de definitieve voorwaarden van de schikking en zal die worden voorgelegd aan een Amerikaanse rechtbank voor goedkeuring.

Verklaring
Philips maakte deze maandagochtend bekend dat het bedrijf in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar weer winst heeft gemaakt. De omzet van het zorgtechnologieconcern viel wel terug. Het jaarverlies werd teruggedrongen tot 463 miljoen euro. In 2022 was dat nog 1,6 miljard.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Lees hier hoe Philips vorig jaar de letselclaims rond de beademingsapparaten in de VS zag stijgen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!