Kijk hier: zo veel asielzoekers moet jouw gemeente gaan opvangen
Brabant hoort namelijk bij de provincies die nog (lang) niet genoeg asielzoekers opvangen, samen met Noord- en Zuid-Holland. De komende maanden moeten Brabantse gemeenten samen op zoek naar 14.689 plaatsen. Landelijk gaat het om 96.000 plekken.
Hoe werkt de spreidingswet ook alweer?
- Aan het begin van het jaar bekijkt de staatssecretaris hoeveel plekken er per provincie nodig zijn. Provincies en gemeenten gaan aan tafel om de gekregen opdracht te verdelen. Daar hebben ze tot 1 november de tijd voor.
- De staatssecretaris maakt de balans op. Mochten er niet genoeg plaatsen zijn aangemeld, wijst hij gemeenten aan die plekken beschikbaar moeten stellen.
- Het besluit over de verdeling van asielzoekers moet vóór 31 december zijn genomen.
Ook heeft de staatssecretaris iedere gemeente een richtgetal gegeven voor hoeveel opvangplaatsen er moeten komen.
Hoeveel asielzoekers een gemeente op moet vangen, hangt af van een tweetal factoren. Namelijk: hoeveel inwoners telt de gemeente en hoe rijk zijn de inwoners. Hier geldt: hoe meer inwoners en hoe rijker, hoe meer mensen er opgevangen moeten worden.
Er wordt met nadruk gesproken van een richtgetal, omdat gemeenten onderling de provinciale opgave moeten verdelen. Zo kan een gemeente voorstellen om zogeheten 'bijzonderdere opvangplaatsen' (bijvoorbeeld voor alleenstaande minderjarigen) te regelen. Andere gemeenten nemen in ruil daarvoor dan reguliere opvang over. Eventuele bestaande plaatsen, zoals het azc in Budel, tellen mee.
De komende maanden moet dus druk gezocht en overlegd worden, als de Brabantse gemeenten het niet op dwang willen laten aankomen.
De spreidingswet gaat voor flink wat verandering zorgen bij de opvang van asielzoekers. Kijk hier naar de Nieuws Uitgelicht over de spreidingswet.