Wereldtitel door enorme tijdsinvestering en veel te strakke pakken

2 februari om 18:00 • Aangepast 13 februari om 02:03
nl
Het lijf van Ankie Timmers (37) uit Eindhoven zit regelmatig vol met blauwe plekken. Nee, ze is niet de boksring ingegaan met de beste kickbokser ter wereld, maar ze is de beste Europese powerlifter en wereldkampioen bankdrukken. De sportkleding die ze daarvoor aantrekt, is verre van comfortabel. “Vooral in het begin vroeg ik me af wat ik aan het doen was. Alles knelde en sneed, het deed echt pijn.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Powerliften bestaat uit bankdrukken, squatten en de deadlift. Ankie doet aan ‘equipped powerlifting’, waarbij je verstevigende kleding draagt en onder andere kniebandages. “Dat zijn hulpmiddelen waardoor je zwaarder kunt tillen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor meer stabiliteit en de juiste houding.”

"Mijn moeder schrok van alle striemen."

Voor de verschillende onderdelen heeft ze andere pakken, die allemaal heel strak zitten. “De eerste keer dat mijn moeder mijn lichaam zag na het powerliften, schrok ze van alle striemen. Maar toen ze zag dat ik lol in de sport had, verdween dat gevoel snel. Het is tijdens wedstrijden weleens afzien, maar ik denk altijd maar dat het snel voorbij is. Een wedstrijd duurt in totaal drie uur.”

Je kunt door de pakken meer gewicht op de stang hangen, maar het is wel moeilijker dan zonder ondersteuning. “Het nadeel is dat je met zo’n pak weinig opties hebt om te corrigeren. Je techniek moet perfect zijn, anders krijg je het niet voor elkaar. Bij het classic powerliften waarbij je een singlet draagt, kun je een foutje makkelijker herstellen.”

Ze is gewend aan de pijn van de pakken en houdt van afzien. Toch is de sport niet zonder gevaar. “Bij het bankdrukken is het bijvoorbeeld belangrijk om het veiligheidsrek goed in te stellen. Er staan een paar spotters bij je om eventueel te helpen met de stang, maar met die zware gewichten kunnen ze net te laat zijn. Het zal niet voor het eerst zijn dat iemand gewichten op het hoofd of nek krijgt.”

"Ik kwam binnen tussen allemaal stoere mannen."

Powerliften kwam toevallig op het pad van Ankie. In haar jeugd was ze namelijk talentvol in kogelstoten en -slingeren. “Door een blessure lag ik er echter geruime tijd uit en rolde ik de krachtsport in. In 2008 begon ik met bankdrukken en brak ik al snel het Nederlands record. Een jaar later koos ik voor powerliften. In 2010 haalde ik de limiet voor het EK en WK. Een andere wereld was het wel, want ik kwam tussen allemaal stoere maar vriendelijke mannen binnen.”

Powerliften speelt een belangrijke rol in het leven van Ankie. Ze werkt in Nederland in de zorg, maar voor het grootste deel woont ze in Luxemburg. “Ik heb daar een goede coach en train zes keer per week. Ik ben nu 37, maar ik zie nog steeds vooruitgang. Bij vrouwen duurt het jaren om kracht op te bouwen. Een enorme tijdsinvestering, maar ik wil het maximale eruit halen."

"Als kind wilde ik al ergens de beste in zijn."

Van 195 kilo bankdrukken, 237,5 kilo squatten tot 232,5 kilo op de deadlift. Ankie heeft indrukwekkende persoonlijke records en won al allerlei prijzen in binnen- en buitenland. Zo is ze Europees kampioen powerliften en wereldkampioen bankdrukken. “De wereldtitel powerliften is mijn grootste doel, daar ga ik de komende jaren voor strijden. Ik wilde als kind altijd al ergens de beste in zijn en nu ben ik zo dichtbij. Die blessure bij atletiek heeft zo moeten zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!