Zombiedrug flakka zorgt voor veel overlast: burgemeesters eisen actie

31 januari 2024 om 12:16 • Aangepast 9 februari 2024 om 02:05
nl
Acht burgemeesters in West-Brabant en Zeeland maken zich ernstig zorgen over het toenemende gebruik van de designerdrug flakka. Het gebruik is volgens de burgemeesters in hun regio de afgelopen drie jaar, net als in de rest van het land, toegenomen en dat zorgt voor veel overlast, vooral in Roosendaal, Bergen op Zoom, Rucphen en Halderberge.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Flakka is een synthetische drug die je als pil kunt gebruiken, of in poedervorm. Mensen die de drug gebruiken, kunnen er langdurig van gaan hallucineren. Flakka leidt volgens de burgemeesters vaak tot een psychose met verward gedrag tot gevolg. Gebruikers kunnen zo een gevaar voor zichzelf en hun omgeving zijn. Ze zorgen voor overlast, zeggen de bestuurders. En dat kost op haar beurt ook de politie 'veel onnodige tijd'.

Reden voor de acht burgemeesters om in een brief aan de Eerste Kamer aan de bel te trekken. Die brief is een initiatief van burgemeester Margo Mulder van de gemeente Bergen op Zoom. De burgemeesters van Roosendaal, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen, Woensdrecht en het Zeeuwse Tholen hebben die ook ondertekend.

De burgemeesters willen dat de Eerste Kamer snel een wetsvoorstel behandelt om de Opiumwet te wijzigen. Daarmee zouden tot nu toe legale varianten van flakka namelijk ook verboden worden. Ook hulpverleners en politie maken zich volgens de burgemeesters grote zorgen over het toenemende gebruik en de uitwassen van flakka.

De briefschrijvers zouden graag zien dat ze gebruikers van de designerdrug tegen zichzelf in bescherming kunnen nemen. En daar hebben ze nu naar eigen zeggen geen wettelijke mogelijkheden voor. Daarom wordt de hulp van de Eerste Kamer gevraagd.

Vooral de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Rucphen en Halderberge hebben veel last van flakkagebruikers, zo blijkt uit de brief. Van 1 januari tot en met 6 juni vorig jaar zijn er bij de politie vanuit die gemeenten 134 meldingen van overlast door het gebruik van flakka binnengekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!